Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Vansinnesfärden slutade med att kompisen dog

Utan körkort och påverkad av narkotika ska mannen i 25-årsåldern ha kört i full fart in i en korsning. Från andra hållet kom en annan bil och körde rätt in i sidan på hans bil. – Han hade värsta farten. Jag skulle bara kolla åt båda hållen. Sedan "bom", beskrev mannen i 25-årsåldern kraschen. Bredvid sig, på passagerarsätet, satt en man i 20-årsåldern - han dog direkt. Nu åtalas mannen i 25-årsåldern.

Mannen i 25-årsåldern var ute och körde bil med sin vän. I korsningen Ångpannegatan och Magnetgatan på Hisingen i Göteborg blev de påkörda av en annan personbil. Kompisen, som var i 20-årsåldern, dog direkt.

När den första polispatrullen kom till platsen såg de hur den ena bilen stod uppe på en gräsmatta och den andra vid en refug och korsade ett körfält – på marken låg en livlös person. Poliserna täckte över kroppen med en filt på grund alla personer som kommit till platsen.

En bit därifrån låg ytterligare en person, som enligt polisen var "svårt chockad". Han berättade för polisen att han hade kört bilen som blev påkörd och att det var hans vän som var död. Han hade lindriga skador men fördes ändå till sjukhus.

LÄS MER: 25-åring misstänks ha vållat dödsolycka

Körkortslös och narkotikapåverkad.

Olyckan inträffade strax innan klockan två på natten den 18 oktober 2015. Mannen i 25-årsåldern åtalas nu för olovlig körning och grovt vållande till annans död.

Åklagaren anser att han "genom sitt sätt att köra" orsakade krocken. Hon nämner både det faktum att han saknade körkort och att han var narkotikapåverkad. Dessutom hävdar åklagaren att mannen i 25-årsåldern körde för snabbt in i korsningen där han hade väjningsplikt "utan att lämna företräde och därmed uppvisat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom".

Åklagaren anser att det rör sig om ett grovt brott eftersom mannens "körsätt har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag samt då han, när det krävts särskild uppmärksamhet och skicklighet, har varit påverkad av narkotika".

LÄS MER: En död i trafikolycka på Hisingen

"Bom"

I bilen som körde rakt in i bilen som mannen i 25-årsåldern körde satt flera personen.
– Det kom en silvrig bil från vänster i jättehög hastighet och sedan hörde jag bara BAM. Då förstod jag att vi hade krockat, sa en av passagerarna i förhör och fortsatte.
– Den silvriga bilen kom i full fart från ingenstans, allt gick så fort. Jag hann inte fatta, jag såg bara rök och förstod att vi hade krockat.

Den nu åtalade mannen erkänner olovlig körning men förnekar vållande till annans död.
– Det är inte jag som har orsakat den. Det är han som inte bromsade, har han sagt i polisförhör om olyckan.
– Han hade värsta farten. Jag skulle bara kolla åt båda hållen. Sedan "bom", fortsatte han.

"Jag tycker synd om min kompis"

Mannen i 25-årsåldern säger att han själv körde i 20-30 kilometer i timmen och påstår att bilen som körde på dem körde i 120 kilometer i timmen, något som inte stämmer enligt de undersökningar som gjorts. 
– Den hade ju mycket mer airbags och sådant så han klarade ju sig, sa den åtalade mannen och fortsatte.
– Jag tycker synd om min kompis. Att han dog.

GP har sökt åklagaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.