Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vanligare dricka i veckan

Svenskarnas vardagsdrickande har blivit farligt, menar experterna. – Fler dricker sig stillsamt till ett beroende, säger överläkaren Sven Andreasson.

Svenskarnas dryckesvanor har förändrats och alkohol mitt i veckan har blivit allt vanligare.

– Man har tagit till sig de kontinentala vanorna på vardagarna, det är helt okej att gå ut en onsdag och dricka två glas vin. Vi har fått ett normaliserat förhållningssätt till drickande mitt i veckan, både privat och på jobbet, säger Linda Sahlén som är områdeschef på konsultföretaget Alna.

Men det nya mer kontinentala drickandet innebär risker. Allt fler svenskar hamnar i ett alkoholberoende genom de nya vanorna, menar överläkaren Sven Andreasson.

– Man dricker sig stillsamt till ett beroende där konsekvenserna inte är så dramatiska men förödande i långa loppet, säger han.

Är vardagsdrickandet farligare än det gamla helgsupandet?

– Det ena är inte bättre än det andra men fler är beroende av det vardagsmässiga drickandet, säger Sven Andreasson.

Pubquiz är ett populärt och vanligt fenomen i Göteborg som lockar till en öl eller ett glas vin mitt i veckan. På L’assasino på andra Långgatan börjar quizet klockan 19.30 och vill man vara med så gäller det att komma i tid, en timme innan start är lokalen nästintill fullsatt.

Studenten Gustav Bergström och hans quizlag är inne på sin andra runda öl.

– Det sociala med pubquiz legitimerar öldrickandet. Det brukar bli 5 stycken öl och ibland händer det att man går ut efteråt, säger han.

Undviker du att dricka alkohol på helgen då?

– Nej det blir både och.

Helgkonsumtionen verkar inte ha minskat utan lever kvar parallellt med det nya dryckesmönstret.

– Det stämmer, det våldsamma drickandet på helgerna finns kvar, säger Sven Andreasson.

Stephan Flodman på L’assasino har jobbat i restaurangbranschen sedan 70-talet och han märker av ett förändrat alkoholbeteende.

– På tisdagar är här nästan lika fullt som på helgerna, men gästerna dricker mindre och bättre på vardagarna. Förr var det en lyx att gå ut på restaurang men nu är det folkets vardagsrum.

Klockan 19.30 drar quizmaster Johan i gång på andra Långgatan och nu är alla sittplatser upptagna. Gustav Bergström köper kvällens tredje öl.

Kvinnor ökar

Alna arbetar för att skapa säkra arbetsplatser fria från alkohol, droger och läkemedel, och på tio år har fallen där arbetsgivare inleder utredning och erbjuder arbetaren hjälp ökat. Bland kvinnor har ärendena ökat från 20 procent till 43 procent.

– Eftersom det är så normaliserat att dricka alkohol så är det inte så konstigt att Fia 23 år kommer bakfull till jobbet, men när Fia kommer bakfull oftare så är det ett problem för arbetsgivaren.

Vilket är att föredra, att dricka ett glas vin varje dag eller på helgen?

– Det beror på vilka skador du vill ha. Dricker du oftare så får levern inte vila, men om du berusningsdricker dig så skadas hjärnan och det finns andra skaderisker. Man kanske trillar omkull, tappar plånboken och så vidare. Det handlar om olika konsekvenser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.