Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lovin Bryngelsson tränar Knut att inte hoppa när han ska få sin belöning.

Valplekis lär hundar att umgås

Nya Varvets och Göteborgs Hundskola har börjat med valplekis i sommar och vi var med när det var dags för den tredje träffen.

Tio hundar i varierande storlek och raser hade anmält sig.

Maria Edelton, som startade hundskolan för 20 år sedan, berättar varför det är viktigt att börja träna redan i två-tremånadersåldern. Inte minst för att möten med andra hundar ska bli mindre stressigt.

Första övningen går ut på att få hundens hela uppmärksamhet med hjälp av ögonkontakt och godis. De flesta valparna lyckades väldigt bra. Åtminstone i några sekunder innan benen ville spritta i väg åt ett annat håll.

– Lyckas du få den uppmärksamheten fungerar det som skygglappar när du möter en annan hund.

Efter en stunds träning i inhägnat område var det dags för en gemensam promenad. Hundarna skulle gå tillsammans men inte hälsa på varandra. Nere vid älven fick alla sitta ner, var och en för sig.

– Att träna passivitet kan vara att ni sätter er ner på en parkbänk när ni är ute på en promenad.

Sitta still

Hon kallar övningarna för "åka buss". Att hundarna lär sig sitta still.

– Vi människor hoppar inte omkring och kramar varandra på bussen, då skulle de nog sy in oss. På samma sätt måste valparna lära sig umgås. Det är viktigt att hundarna lär sig vara lugna och trygga när de möter andra. Då kan de också lära sig leka tillsammans.

Sedan gick promenaden vidare upp i skogen för att mental träning. Maria gömmer godis och köttbullar i barken på trädstammar och valparna fick nosa rätt på läckerbitarna.

– Hunden behöver tre delar för att må bra, fysisk aktivitet, mental stimulans och passivitetsträning. Vissa saker måste de lära sig tidigt, det blir svårare när de är sju, åtta månader.

Villemor Bryngelsson, 10 år, och hennes familj var på valplekis med blandrasen Knut. Ett litet kraftpaket med en mix av fransk bulldog, dvärgpinscher och cockerspaniel.

– Jag ska börja agilitykurs med Knut, han är väldigt duktig på att ligga på kommando, hoppa och gör fina konster.

Birgitta Settergren är helt betagen i chihuahuavalparna Vilda och Freja.

– Vi har aldrig haft hund tidigare men det är det bästa vi gjort efter barnen. Vi har massor att lära och ta reda på.

– Att ha hund är livskvalitet till hundra procent och vi får så mycket kärlek.

Närkontakt

Sista punkten på programmet är lek. Maria delar in valparna i grupper om stora och små, blyga eller busiga. Nu är det äntligen dags för lite närkontakt.

Första gruppen har inga som helst problem att greppa hur leken ska gå till. Dvärgschnauzern Theo, papillonen Milo och cockerpoon Elsa är genast med på noterna. De drar i väg över grusplanen och tumlar omkring.

Värre är det för Anton som är störst i gänget men blygast. Han vill inte vara med. Till slut lyckas Milo charma in sig och valparna blir kompisar.

– Valpen behöver träna sina sociala färdigheter och kunna busa på ett sätt så att alla blir glada, säger Maria Edelton.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.