Valpen var fullt frisk – avlivades ändå

Valpen fick dö helt utan någon annan anledning än att hans ägare tröttnat på honom, berättar Frida Svensson, som är matte till valpens bror Sam. – Skamligt, säger hon.

ANNONS
|

–Varför finns det ingen lag som skyddar hundars liv om ägaren inte vill ha dem längre?

Det undrar Frida Svensson efter att hon fått reda på att en valp, som ska ha varit helt frisk, avlivats hos veterinär. Själv är hon ägare till den avlivade hundens kullbror, en dobermann vid namn Sam.

I en Facebookgrupp som Sams uppfödare driver kan ägarna följa vad som händer medhundarnaskullsyskon. Det var där den avlivade valpens öde nystades upp, berättar Frida. Uppfödaren visste att ägarna tyckte att den var svår att hantera. Sedan kom beskedet: Den åtta månader gamla valpen hade tagits med till veterinär och avlivats. Enligt uppfödaren och Frida ska valpen ha varit helt frisk.

ANNONS

Hamnade i fel familj

– Den lilla hunden var bara åtta månader gammal. Det är hemskt att se in i sin egen hunds ögon och veta att hans kullbror gick ett helt annat öde till mötes, säger Frida Svensson.

Hon är övertygad om att valpens enda misstag var att hamna i fel familj. Enfamilj som inte orkade hanterasin hund när den växte och krävde allt mer. Och enligt svensk lag är det alltid ägaren som bestämmer om en hund ska leva eller dö, oberoende av vilken anledning det finns att avliva den.

Frida Svensson uppleveratt det finns mycket hjälp att få om man har en hund som kräver mer än man kan ge.

– Jag har aldrig haft hund förut så jag visste inget innan. Men i dagens Sverige finns massor av information att få. Allt från vänliga människor på gatan till valpkurser och ledarskapskurser, säger Frida Svensson.

Ovanligt att friska valpar avlivas

Men hon tror inte att det var okunskap som ledde till att Sams kullsyskon avlivades.

– Det handlade om ren slöhet och själviskhet.Det är så respektlöst. Framförallt mot hundens liv, men också med tanke på allt jobbdet ligger bakom att föda upp en hund. Det är skamligt!

Katarina Bewig är chefsveterinär på Evidensia Djursjukhuset i Göteborg. Det var inte där Sams kullsyskon avlivades och hon säger att det som hände den valpen är väldigt sällsynt.Efter att ha jobbat som veterinär i över 20 år har hon bara varit med om det någon enstaka gång.

ANNONS

– Det är förskräckligt om det ändå händer och absolut inget man står bakom som veterinär, säger Katarina Bewig.

Om någon skulle komma in och vilja avliva en frisk valp så säger Katarina Bewig att hon skulle rekommendera en annan lösning.

– Oftast går det att lösa på annat sätt, som att omplacera hunden om ägaren har problem med den.

ANNONS