Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: GP och Lisa Thanner

Valhallabadet riskerar återigen rivning

Valhalla kan komma att rivas och ett nytt badhus föreslås istället på Heden. Det framkommer i en ny utredning om sim- och badanläggningar i Göteborg.

Idrotts- och Föreningsförvaltningen (IOFF) anser att Valhallabadet inte uppfyller kriterierna för ett centralbad och föreslår därför att badet ska ersättas. De menar att dagens anläggning är i så dåligt skick att den inte längre kan fylla den funktion som den en gång byggdes för.

För att kunna hålla badet flytande skulle det krävas ett underhållsarbete på 150 miljoner under en 25-års period.

Anders Ramsby, direktör på IOFF
Anders Ramsby, direktör på IOFF

– Vi föreslår inte en rivning. Men det kan bli en konsekvens av ett beslut om en ersättning av badet. Till ett större badhus som klarar de framtida utmaningarna, säger Anders Ramsby, direktör på Idrotts- och Föreningsförvaltningen.

Läs också: Stadsbyggnadskontoret vill riva Valhallabadet

Det är inte ett alternativ att riva Valhalla för att bygga ett nytt badhus på samma plats då föreningar och besökare skulle vara utan badet under två år. IOFF föreslår därför tre platser som alternativ till där Valhallabadet nu är beläget. Söder om Liseberg, Valhalla Idrottsplats eller Heden. Den sistnämnda platsen anses vara den mest lämpliga.

Valhallabadet besöks årligen av nästan en halv miljon besökare.

– Jag förstår att det kan vara känsligt eftersom det är ett gammalt fint bad, säger Anders Ramsby.

Kan stå klart i mitten av 2020-talet

För att komplettera de badhus som redan finns i Göteborg så föreslås att tre nya bad- och simhallar ska anläggas. På Hisingen, i Kortedala/Bergsjön och i Majorna/Linné. Totalrenovering och utbyggnad väntar för Frölundabadet och simhallen i Kärra föreslås bli kvar till 2030 innan den ska ersättas.

Enligt IOFF skulle ett nytt Valhalla kunna stå klart i mitten av 2020-talet. Och då kanske på Heden.

Beslut i frågan fattas först av politikerna i Idrotts- och Föreningsnämnden. Sedan tar Göteborgs kommunstyrelse, som tilldelade utredningsuppdraget till IOFF, ställning till förvaltningens förslag.

– Det är ett uppdrag som vi har slutfört och det kommer att hanteras i vanlig ordning, säger Anders Ramsby.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.