Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Valhallabadet kan räddas

Alliansen och de rödgrönrosa är överens om att utreda vad det skulle kosta att renovera Valhallabadet. Det kan innebära att badet räddas kvar under lång tid framöver.
– Vi är väldigt glada att vi lyckats nå en uppgörelse, och se hur Valhallabadet skulle kunna fungera som badhus under lång tid framöver, säger Karin Pleijel (MP).

Om Valhallabadet ska kunna användas i framtiden behöver det göras ett rejält underhåll och renovering eftersom badet är så pass eftersatt.

Nu har Alliansen och de rödgrönrosa partierna V, MP och FI kommit överens om att utreda vad det skulle kosta att renovera hela eller delar av badet.

Det handlar om att titta på vad det kostar att bevara badet under lång tid framöver. Planen är att ge det kommunala bolaget Higab AB i uppdrag att utreda vad det skulle kosta.

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) säger att Higabs styrelse beslutar om detta på torsdagen.

– Vi är väldigt glada att vi lyckats nå en uppgörelse, och se hur Valhallabadet skulle kunna fungera som badhus under lång tid framöver, säger hon.

Hon menar att det vore en stor förlust om badet skulle försvinna.

– Vi ser ju att Valhallabadet är ett populärt bad, många använder det. Men det behöver renoveras och göteborgarna behöver veta vad som gäller framöver.

M: ”Badet behöver ersättas”

Enligt kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) handlar det om en utredning för att uppdatera underhållsplanen – och uppskatta kostnaden för renovering av hela eller delar av Valhallabadet.

– Vi behöver få fram ett beslutsunderlag för att kunna avgöra badets framtid, säger han i en skriftlig kommentar.

– Tidigare utredningar av underhållsbehovet har visat på stora problem när det gäller själva byggnaden, där bland annat taket behöver ny konstruktion. Dessutom är badet tekniskt uttjänt efter närmare 70 år.

Karin Pleijel säger att det handlar om att titta på om delar av eller hela badet kan bevaras framöver.

– Det handlar om hur länge det går att bevara det, och när det inte längre går att göra det. Om åtminstone delar av badet skulle kunna bevaras under lång tid. Kanske hela också, det får vi se, säger Karin Pleijel.

Enligt yrkandet är uppdraget att ”skyndsamt återkomma med en uppdaterad underhållsplan samt en redovisning av uppskattad kostnad för renovering av hela, eller delar av, Valhallabadet för att det ska kunna fungera som bad under lång tid framöver.”

Badet byggdes på 50-talet och har kraftiga renoveringsbehov.

GP har tidigare rapporterat om att badet skulle ha ersatts för flera år sedan, men att staden tvingas lägga miljoner på att hålla simhallen vid liv.

2016 framgick det i en utredning att Valhallabadet hade stora renoveringsbehov. Higab hade tagit fram en underhållsplan för de kommande 25 åren, i vilket över 100 miljoner skulle behöva investeras innan 2023.

Årligen läggs redan 6,6 miljoner kronor på renoveringar för att underhålla simhallen. Och det är en slags lägstanivå för att hålla anläggningen vid liv.

Enats om badets ersättare

Samtidigt har politikerna efter flera års strider, tidigare enats om att ett bad vid Gullbergsvass är bästa platsen för Valhallabadets ersättare. En första uträkning har visat att det går på nästan tre miljarder kronor, vilket skulle göra simhallen till Sveriges dyraste någonsin.

Socialdemokraterna och Demokraterna har varit kritiska mot placeringen.

När kommunfullmäktige i september beslutade att man vill gå vidare med planerna, slog man samtidigt fast att totalekonomin behöver förbättras, och att kostnaderna för simhallen alltså behöver bli lägre.

Kan bli två bad

Karin Pleijel säger att det här handlar om två olika processer och att Gullbergsvass inte påverkas av att de tittar på vad det kostar att bevara Valhallabadet.

I slutänden kan det alltså bli aktuellt med båda badhusen, ett renoverat Valhallabad, och ett nytt vid Gullbergsvass.

– Det är ett troligt scenario, säger hon.

Axel Darvik (L) säger att det är viktigt att titta mer samlat på frågan för att få till en lösning för både simhall och en ersättning till Scandinavium, för att inte kostnaderna ska dra iväg.

– Gullbergsvass är väldigt dyr. Från början var vi inne på att bevara Valhallabadet, men samtidigt måste man vara medveten om att om man renoverar badet så låser man möjligheten att bygga en ersättning till Scandinavium på platsen. Då riskerar man en dyr lösning för att ersätta Scandinavium.

Han säger att han har fått indikationer på att det kommer att kosta lika mycket att bevara Valhallabadet som att bygga en ny anläggning och ser det som uteslutet att ha två stora simhallar.

Samtidigt ser han andra alternativ än Gullbergsvass framför sig, där markförhållandena inte är så svåra att kostnaderna drar iväg - om man inte lyckas få ned kostnaderna för Gullbergsvass.

Kommunalrådet Martin Wannholt (D), säger att Demokraterna hela tiden har velat rusta upp Valhallabadet och att det är bra att de andra partierna nu har vaknat.

– Nu väntar vi på att de också ansluter till arenan. Och lägger ned Gullbergsvassförslaget, säger han.

Så om ni hade fått frågan så hade ni tackat ja till att vara med i den här överenskommelsen?

– Ja, vi har redan föreslagit det tidigare.

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) tolkar det som att de nu är ett litet steg närmre den lösning de länge velat se.

– Men styret saknar fortfarande svar på hur vi ska hitta en långsiktig ersättning ̈för Scandinavium. Vi vill ha ett nytt Valhallabad och en ny arena i samma område som idag och skrota planerna på̊ det historiskt dyra badpalatset i Gullbergsvass, säger han i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Göteborgs nya centralbad blir Sveriges dyraste någonsin

LÄS MER: Konstgjord andning håller Valhallabadet vid liv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.