Nu är den nya valen på plats i Plikta. Den ska vara betydligt mer skyddad än sina två föregångare.
Nu är den nya valen på plats i Plikta. Den ska vara betydligt mer skyddad än sina två föregångare. Bild: Jonas Lindstedt

Valen ska skyddas med färg, vakter och kanske ljud

Pliktavalen i Slottsskogen är omåttligt populär men har lyst med sin frånvaro efter att ha bränts ner – för andra gången – i höstas. Nu ska den skyddas med ny färg, vaktronder, ljus och kanske till och med ljud.
– Jag går hur långt som helst så länge jag inte påverkar barnen, säger Per Åberg på Park- och naturförvaltningen.

ANNONS
|

Barn i hundratal har lämnat teckningar och meddelanden i Slottsskogen om hur de saknar Pliktavalen efter att den bränts ned för en andra gång. Nu är väntan över och den nya valen är invigd.

För att förhindra att den sätts i brand ytterligare en gång har valen nu fått starkare beskydd, vilket P4 Göteborg har rapporterat om tidigare.

Första steget för kommunen var att be tillverkarna välja färg med flamskyddsmedel och impregnerat trä som är svårare att sätta eld på. Steg två är att öka belysningen på valen och steg tre är att låta vakter patrullera vid valen oftare.

ANNONS

– Vi förstärker bevakningen. Vi har ett antal ronder i Slottsskogen sedan innan, men just vid valen och Plikta blir det nu dubblerade ronder ur ett perspektiv att det ska vara rörelse, säger Per Åberg, strategisk förvaltare för Slottsskogen.

Kan skrämmas med folk eller valljud

De utreder också om det går att sätta upp någon typ av ljudskrämma på platsen, det vill säga högtalare med störande ljud.

– Det kan vara allt från musik till folksorl, att man upplever att det kommer ett gäng folk och då undrar man ”oj, vad händer nu”. Eller så skulle man kunna lägga in ett valljud, alltså valar som pratar med varandra. Det är ett ganska högt pip. Så det finns lite olika varianter som vi ska testa.

Hur långt kan ni gå för att skydda valen?

– Jag går hur långt som helst så länge jag inte påverkar barnen. Allt det vi pratar om nu är nattetid, så vi kommer inte störa barnen, säger han.

Själva valen har kostat runt 1,5 miljon och de extra vaktronderna kostar runt 100 000 kronor. Trädjuret har blivit en symbol för Plikta och lekplatsen är, enligt Per Åberg, en av de mest besökta i Göteborg. Och valen har blivit en symbol för platsen.

ANNONS

– Det är ett bra lekredskap, barnen älskar den. Jag tror också att det är ett djur, en val, gör att man tar den till sig. Sen finns det en koppling till Naturhistoriska. Där träffade vi rätt helt enkelt, säger Per Åberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS