Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anvar Abdulla driver butiken PC for you på Vårväderstorget.

Valde företagande framför arbetslöshet

Anvar Abdulla tröttnade på att gå arbetslös och startade eget på Vårväderstorget.

- Den stängs bara av och går inte att ladda.

En kund visar sin mobiltelefon och suckar ljudligt. Bakom honom står ytterligare tre-fyra kunder och väntar på att berätta om sina teknikproblem. Anvar Abdulla ber några att ta en kaffe så länge.

Hans företag PC for you ligger på Vårväderstorget. Här säljer han och reparerar elektronikprylar. Sedan starten för tre år sedan har företaget växt. Han började i en lokal på 20 kvadrat. Nu är det proppat med datorer, kameror, sladdar, skal och andra tillbehör på 200 kvadrat. Begagnat och nytt.

Anvar Abdulla blev helt enkelt trött på att vara arbetslös och bestämde sig för att starta eget.

- Jag letade jobb i nästa ett år, men hittade inget. Jag hade inte heller några kontakter i Sverige, säger han.

Anvar är uigur från Östturkistan i Kina. Han tvingades lämna sitt hemland av politiska skäl 1998 och hamnade i Kazakstan.

Där startade han egen affär i Kazakstan med samma inriktning som den på Vårväderstorget, att reparera elektronikprodukter. Där var det bara att fixa en lokal och starta.

Här drunknade Anvar i pappersarbete. Han kunde inte svenska särskilt bra och förstod inte hur han skulle fylla i alla papper för att öppna eget. Med hjälp av sin sfi-lärare och kontakterna med företagsrådgivningen i Biskopsgården lyckades han så småningom få allt rätt. Anvar gick också en starta eget-kurs.

Han var en av de 110 företagare som startade eget mellan 2009 och 2011, då Biskopsgårdens företagsrådgivning ingick i EU-projektet Tillväxt Biskopsgården. Men hur det gick för alla andra har inte följts upp.

Raimo Sköld var företagsrådgivare i Biskopsgården och en av dem som hjälpte Anvar. Han tycker den största behållningen av företagsrådgivningen är folks engagemang.

- Det var människor som själva kom till oss för att de ville göra något åt sin situation. Vi hade väldigt få ärenden direkt från arbetsförmedlingen, säger han.

I Biskopsgården är arbetslösheten hög. Anvars råd är att vara påhittig. Han lyckades övertala en redan etablerad butiksägare på torget att sälja sin business till honom så att han kunde börja jobba med sin affärsidé.

- Man måste kämpa och inte vänta på arbetsförmedlingen. Jag gör allt själv och det är viktigt för mig.

Bara ett stenkast från Vårväderstorget bor Ansvar med sin fru och fem barn. Hustrun studerar för att bli förskollärare.

Trots att det varit oroligt i stadsdelen med skjutningar trivs familjen. De många polisbilarna ger visserligen trygghet när de åker förbi, men skapar också ångest och oro. Vad har hänt den här gången? Har någon oskyldig blivit skjuten?

Enda sättet att lyfta Biskopsgården är jobb, tror Anvar. Föräldrar som jobbar har pengar och kan ge sina barn en helt annan trygghet. I bland undrar han varför 13-14-åringar hänger på torget och röker på förmiddagarna i stället för att vara i skolan.

- Det är föräldrarnas ansvar. De måste kämpa för sina barn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.