Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Blondinbella, Isabella Löwengrip, är en av de hundratals kvinnor som utsatts för hot av valarbetaren.

Valarbetare åtalas för dödshot mot kvinnor

En 29-årig valarbetare har åtalats efter att ha ofredat och dödshotat hundratals kvinnor. Bland offren finns så väl lokala politiker som rikskända entreprenören Blondinbella.

I höstas avslöjades att en socialdemokratisk valarbetare misstänktes för att ha skickat ett stort antal hot- och våldtäktsbrev till kvinnor i hela landet.

Nu har mannen, som erkänt, åtalats för olaga hot och sexuellt ofredande vid Göteborgs tingsrätt.

Målsägande är elva kvinnor och tre politiker. Men varken Blondinbella, bloggerskan Tyra Sjöstedt, TV 4-journalisten Jenny Alvesjö, som fått våldtäkts- och hotbrev om att de ska styckas och dödas, kommer att kallas till rättegången.

Kammaråklagare Johan G Delin förklarar:

– Jag har inte plockat ut kändisarna, utan valt de fall där jag har vattentät bevisning, till exempel dna-spår. Det betyder att jag inte kommer att åtala honom för alla de anmälningar vi har fått in. I så fall skulle det bli ohanterbart, säger han.

Johan G Delin påpekar också att straffvärdet endast kan påverkas marginellt oavsett om 29-åringen åtalas och döms för 15-20 fall eller för 50 fall.

En av de målsägande kvinnorna har fått tre brev från mannen. I breven stod det att hennes bröst ska skäras av, att hon förtjänar att dö och att hon är en hora. Dessutom fick hon inte gå till polisen för då skulle det gå riktigt illa.

Kvinnan bor i Skåne och vet fortfarande inte varför 29-åringen skickade brev till just henne:

– Han är totalt okänd för mig, säger hon till GP.

Hur har breven påverkat dig?

– När jag fick första brevet blev jag jätteledsen och rädd, andra brevet slängde jag och när det tredje brevet kom ringde jag polisen en andra gång. Det var i det brevet som fingeravtryck hittades. Nu känns det skönt att det ska bli rättegång.

29-åringen åtalas också för olaga hot mot politiker från Göteborg. De är kommunalråden Martin Wannholt (M) och Kristina Tharing (M) och riksdagsledamoten Rickard Nordin (C). Även i de breven hittades fingeravtryck.

– Jag fick tre brev med hot och det stod att ”jag vet var du bor”. Jag blev inte rädd för egen del, men mer orolig för min familj. Det är klart att tanken finns där ibland om det är värt att engagera sig, men så lätt ger jag inte upp, säger Martin Wannholt.

Känner du den åtalade?

– Jag har sett honom på torgmöten, men aldrig haft kontakt med honom.

Den åtalade ägnade sig också åt en smutskastningskampanj av moderaternas gruppledare Jonas Ransgård genom att skriva hans namn som avsändare i hotfulla brev till några av kvinnorna.

Den förundersökningen är dock nedlagd.

– Det viktigaste är att han åtalas för hoten mot kvinnorna. Men det är bekymmersamt om man i en kampanj kan skriva hotfulla brev i någon annans namn, utan att rättsamhället griper in, säger Jonas Ransgård.

29-åringen är inte längre medlem i Socialdemokraterna och har sagt i förhör att han mådde dåligt under den aktuella tiden.

Han kommer att genomgå en liten sinnesundersökning. Om han döms lutar det åt att det blir fråga om psykiatrisk vård, annars brukar straffet för olaga hot och sexuellt ofredande vara fängelse i högst två år.

Rättegången hålls i september vid Göteborgs tingsrätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.