Vakt varnas efter att ha kört bort man som hånade polisen

Under rättegången efter polismordet i Göteborg satt en man utanför tingsrätten och protesterade mot polisen. Ordningsmakten brydde sig inte om honom – det gjorde däremot en domstolsvakt som trotsade order och på eget initiativ körde bort mannen. Nu har vakten varnats.

ANNONS
|

I november ifjol inleddes rättegången efter sommarens polismord i Biskopsgården i Göteborg. Säkerhetspådraget var stort och det fanns gott om poliser vid tingsrätten.

På en bänk utanför entré satt en man och höll upp två skyltar. På den ena stod det ”snut” och på den andra ”svin”.

Lät mannen sitta kvar

Några av poliserna gick fram och pratade med mannen. De tyckte dock inte att mannen och hans hån utgjorde någon ordningsstörning utan lät honom sitta där med sina skyltar.

En vakt vid domstolen gjorde dock en annan bedömning.

Trots att han informerats om att polisen pratat med mannen och att hans chef sagt att han inte skulle agera, gick vakten till bänken, något som slutade med att han avvisade den protesterande mannen.

ANNONS

LÄS MER:Vakt anmäls – avvisade man under polismordsrättegången

Vakten tycker att han gjorde rätt.

– Jag köper att polisen först gjorde en bedömning att mannen inte utgjorde en ordningsstörning. Men när ett antal människor ungefär 15–20 minuter senare börjar påtala att mannen sitter där utanför och undrar varför vi inte gör någonting och dessutom blir upprörda, så bestämmer jag mig för att gå ut till mannen, har vakten berättat för GP.

Anses inte som ringa

Domstolsvakten anmäldes för att han tog saken i egna händer – och nu har Personalansvarsnämnden beslutat att ge honom en varning, uppger nyhetsbyrån Siren.

Till skillnad mot vakten anser nämnden ”att ingripandet skedde i hans egenskap av ordningsvakt inte innebär att han i den här situationen kan undgå ansvar för att ha åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.”

Agerandet bedöms inte som ringa som ringa. Vakten får därför en disciplinpåföljd som dock stannar vid en varning.

En av ledamöterna gick emot beslutet och ansåg inte att vaktens agerande borde leda till disciplinpåföljd.

Beslutet kan överklagas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS