Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vaknade av övergreppen – fyra gånger samma natt

Kvinnan hade gjort abort och gjorde klart för mannen att de bara skulle träffas som kompisar – de skulle inte ha sex.
Men på natten vaknade hon av att han förgrep sig på henne.
Nu väntar fängelset för mannen.

Kvinnan och mannen i 30-årsåldern var vänner. En dag i februari träffades de för att äta middag och titta på film. De hade också bestämt att mannen skulle sova över.

Kvinnan hade dock varit tydlig med att hon inte ville ha sex. Hon hade nyligen gjort en abort, något som mannen kände till.

När de gick och la sig försökte mannen ha sex med kvinnan. När hon drog sig undan och markerade att hon inte ville slutade han och de somnade.

Men under natten vaknade kvinnan av att mannen förgrep sig på henne. Hon har uttryckt att hon blev väldigt chockad, förvirrad och inte visste hur hon skulle reagera. Hon berättade att hon blev rädd och frös till. I väntan på att mannen skulle sluta låg hon helt still och låtsades sova.

Fyra övergrepp på en natt

När mannen slutade somnade kvinnan om. Men snart vaknade hon ytterligare en gång av att mannen förgrep sig på henne. Totalt hände det fyra gånger under natten och kvinnan reagerade på samma sätt varje gång.

Kvinnan berättade under rättegången att övergreppen gjorde väldigt ont. När mannen gick till jobbet nästa dag skyndade hon sig att låsa dörren.

Hon bröt ihop och bestämde sig för att åka till gynakuten. Där konstaterades det att hon hade skador i underlivet.

Fängelsestraff

Mannen påstår dock att han uppfattade det som att kvinnan var vaken och att hon deltog frivilligt vid samtliga fyra tillfällen.

Han har nu döms till fängelse i tio månader för oaktsam våldtäkt.

Tingsrätten anser att det är bevisat att kvinnan inte deltagit frivilligt. Man grundar det bland annat i att hon sov under i vart fall det inledande skedet av varje sexuell handling.

De konstaterar att kvinnan var helt passiv och anser att det borde ha stått klart för mannen att det fanns en "avsevärd risk att hon inte deltog frivilligt".

Han genomförde alltså de sexuella handlingarna utan att förvissa sig om att hon var vaken och att hon ville. På så sätt har han varit medvetet oaktsam, skriver tingsrätten och konstaterar att det rör sig om fyra olika tillfällen och att det rört sig om ett utdraget händelseförlopp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.