Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vad händer nu i Göteborgspolitiken?

Efter en lika intensiv som oviss valnatt vaknade göteborgarna till ett nytt politiskt landskap. Demokraterna är näst största parti – och Moderaterna har sträckt ut en hand om ett eventuellt framtida samarbete. På måndagsmorgonen kom Göteborgspolitikerna till GP:s studio för att berätta mer om vad som händer efter det historiska valet.

På valnatten sände Göteborgs-Posten valvaka i över sex timmar. Nu fortsätter vår intensiva rapportering om valet 2018, framförallt med fokus på det kommunala valet. På måndagsmorgonen besökte partiföreträdare för Demokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna till GP:s studio för att svara på frågan alla ställer sig: Vad händer nu, egentligen?

På måndagsmorgonen gästades GP:s studio av Håkan Linnarsson, regionråd för Socialdemokraterna, och Axel Josefsson, ordförande för Moderaterna i Göteborg.

– Först och främst så kan man säga att det var många som räknade bort oss socialdemokrater. Vi tappar inte lika mycket som i rikstrenden så är vi ju nöjda med vår insats. Men det är klart att det är ett oerhört svårt parlamentariskt läge som har uppstått i Göteborg. Vilket vi och flera andra var oroliga för och den oron har verkligen besannats. Så nu gäller det att alla demokratiska partier andas djupt ett par gånger och tillsammans och faktiskt gemensamt funderar över hur man bäst utvecklar Göteborg framöver. Vi är villiga att delta i sådana diskussioner, säger Håkan Linnarsson, regionråd för Socialdemokraterna.

Moderaterna stod för ett katastrofalt val i Göteborg – de blev tredje största parti och tappade hela åtta procentenheter jämfört med valet 2014.

– Det är klart att vi är väldigt besvikna över det valresultat vi fått. Det är ett dåligt valresultat för oss, det ska man vara tydliga med att säga. Sen kan vi också se att det rödgröna blocket gått tillbaka i det här valet, vilket jag tycker är en tydlig signal på att göteborgarna vill se ett maktskifte. Sen handlar det om att se vilka partier som är villiga att ställa upp på det, det är den stora frågan nu, säger Axel Josefsson, ordförande för Moderaterna i Göteborg.

Valets stora vinnare är Demokraterna och partiledaren Martin Wannholt var förstås nöjd när han en stund senare gästade GP:s studio – men nu startar arbetet för att hitta samarbeten i kommunfullmäktige.

– Först och främst känns det fantastiskt att kunna starta ett parti och få så stort stöd på bara på ett drygt år, i rikets andra stad. Det andra är att vi är vågmästare, vi har möjlighet att förhandla med båda blocken i den mån någon vill förhandla med oss. Och sen har vi hållit tillbaka SD också, så jag tycker det är ett fantastiskt valresultat, säger Martin Wannholt, som nu ska sondera terrängen gällande framtida samarbeten med övriga partier.

– Jag ska ringa några samtal till de vi anser lämpliga, säger Wannholt.

Sändningen gästades också av GP:s politiska reporter Anna Ekström som berättade hur arbetet på redaktionen fortlöper under de kommande dagarna efter det historiska valresultatet.

Dessutom ger GP:s politiska reporter Anna Ekström en rapport från redaktionen till läsarna. Hon berättar om vad vi fokuserar på i rapporteringen dagen efter valet, och vad GP-läsarna kan räkna med på GP.se under dagen.

– Nu vill vi ta reda på vem som förhandlar med vem och vem som får svika vilka löften, och så småningom också: vem kommer styra med vem, säger Anna Ekström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.