Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad fick prins Daniel på högskoleprovet?

I dag har tiotusentals personer över hela Sverige svettats med ordförståelse, ekvationer och diagram.

Som mest kan man få 2.0 på högskoleprovet. Som minst 0.0.

Miljontals gamla provresultat finns fortfarande sparade, däribland Prins Daniels. Han skrev högskoleprovet 1994 och presterade blygsamma 0.1.

Men det gjorde inget. Samma år lämnade han Ockelbo för att studera till idrottspedagog i Stockholm. Därefter fortsatte han studierna. Den här gången till personlig tränare. Och det var som bekant på den vägen som han lärde känna kronprinsessan Victoria.

Andra har fått betydligt högre poäng på sina högskoleprov. Flera politiker, till exempel. Språkröret Gustav Fridolin (MP) och det göteborgska kommunalrådet Jonas Ransgård (M) har båda fått 2.0 på högskoleprovet.

– Oj, finns sånt sparat? Jo, jag skrev 2.0 två gånger, men det var längesen nu. Jag tog studierna i första hand och hade höga betyg också. Men som förtroendevald är det nog andra saker som är framgångsfaktorn. Högskoleprovet mäter bara en viss typ av begåvning, säger han.

Kia Andreasson (MP) fick 1.2 våren 1978. Anneli Hulthén (S) har aldrig skrivit högskoleprovet.

Inför årets första högskoleprov hade 69607 personer anmält sig, vilket är en ökning med 4232 personer jämfört med våren 2012. När högskoleprovet var som störst på 90-talet deltog cirka 130 000 personer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.