Vad då köksägg? Vad då lantkorv?

ANNONS
|

Namn på matvaror ska berätta vad det är man köper. Det säger både sunda förnuftet och Livsmedelsverkets regler. Men ofta används ord som har en positiv klang utan att betyda något bestämt.

Vid en butiksrunda i Göteborg hittade vi bland annat lantmjölk, lantyoghurt och lantkorv. Arlas lantmjölk är en lite dyrare och fetare mjölk. Med Scan lantkorv är det tvärtom: det är en billig produkt som inte uppfyller kraven för att kallas falukorv. Den görs huvudsakligen på maskinurbenat kött, det vill säga köttrester som centrifugeras bort från grisarnas ben.

Vad betyder uttrycket "lant-" i namnet Scan lantkorv?

- Jag har inte något bra svar på det, säger Scans kommunikationsdirektör Sara Hoff.

ANNONS

Man får intrycket att ni har en billig produkt med sämre råvaror och då tar ni ett ord som låter trevligt utan att innebära något särskilt.

- Vi vill erbjuda god och säker korv till alla konsumenter oavsett prisläge. Det är också ett sätt att ta tillvara hela djuret, säger Sara Hoff.

På Ica Maxi köpte vi köksägg och brunchägg. Frågan blev förstås: vad är det för skillnad på de här äggen och andra?

- Det är ett försök från oss att differentiera ägghyllan. Köksägg är vanliga ägg från frigående höns. Brunch- och frukostägg är lite större, förklarar Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica Sverige.

Ledaren för organisationen Sveriges konsumenter skrev nyligen att köksägg är ett "töntnamn". Hur reagerar du?

- En del av våra kunder tycker också att det namnet är otydligt. Vi tar till oss av kritiken och efter nyår ska de bara heta Ica ägg, berättar Johanna Stiernstedt.

När det gäller drycker är beteckningen "juice" skyddad och därför florerar namn som bärdryck, nektar och juice drink. Alla dessa är juice utspädd med vatten och socker.

Prefixet "super-" sitter ofta på produkter med hälsoprofil, utan att ha någon exakt betydelse. Vi tittade på Proviva superfrukt blåbär yumberry och upptäckte att det är dubbelt så mycket druvor som blåbär i drycken.

ANNONS

I frysdisken hittade vi citronbitare – det är fiskpinnar gjorda på en djuphavsfisk som mest används till fiskmjöl. Den kallas guldlax utan att vara släkt med vanlig lax, ett annat namn är strömsill.

Därefter köpte vi Fazer block dekor, kakor av socker och palmolja som inte uppfyller kraven för choklad, samt pannkakssylt, pizzamix, smördeg och Husets vita. Läs mer om dem här nedan.

Är allt detta okej?

Förmodligen, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

- Varje livsmedel ska ha en tydlig beteckning som förklarar vad det är. Men beteckningen är inte detsamma som varunamnet. Den står ofta på baksidan av förpackningen. Det ansvaret har du som konsument, att läsa hela märkningen innan du köper varan.

Framför mig har jag en "juice drink" utan svensk beteckning och en Fazer block som faktiskt har ordet choklad på baksidan. Är det enligt reglerna?

- Jag kan inte säga det per telefon. Det låter som att man i alla fall skulle granska det, svarar Alexander Sobestiansky.

De konstiga beteckningarna lönar sig för tillverkarna, tror Björn Bernhardson, vice ordförande i föreningen Äkta vara.

- Själv blir jag skeptisk så fort det är ett förstärkningsord på förpackningen. Men jag är ganska övertygad om att de har en säljande effekt. Det är en väldigt stor fantasi hos dem som hittar på namn och vi har nog inte sett slutet än.

ANNONS

Vad är det? Scan lantkorv

En falukorvsliknande produkt med en blygsam andel kött: 9 procent. 26 procent är så kallat maskinurbenat kött, en omstridd produkt som inte klassas som kött enligt EU:s regler. Vatten är näst största ingrediens – det binds av stabiliseringsmedlet E450, fosfater. Innehåller också potatismjöl samt fett och bindväv från gris.

Vad är det? Wernersson pizzamix med gouda

En produkt som liknar riven ost. Gjord på (icke specificerad) vegetabilisk olja, stärkelse och fem olika E-tillsatser, bland annat smältsalterna natriumfosfat och natriumcitrat samt färgämnet karoten. Detta är sedan uppblandat med 29 procent goudaost. "Mild och lätt salt smak", enligt importören.

Vad är det? Smördeg Delizie/Sr Food/Ica

Produkter helt utan smör. Icas smördeg och degen av märket Sr Food från Willys bakas på palmolja. Delizie från Coop Forum innehåller en blandning av palm- och rapsolja. Etanol, det vill säga vanlig alkohol, ingår också i recepten.

Vad är det? Ica köksägg

ANNONS

Helt vanliga ägg från frigående höns. Varken mer eller mindre.

Vad är det? Eldorado nektar/Ocean spray juice drink

Saft. Apelsinnektarn är hälften juice och hälften sockerlag (vatten, glukos-fruktossirap, socker). Cranberry classic juice drink är en fjärdedel juice, resten är vatten med socker, glukos-fruktossirap och tillsatt C-vitamin.

Vad är det? Fazer ljus block dekor

En fettprodukt smaksatt med kakao och aromämnen. Kakaohalten är 7 procent, största ingredienserna är socker och palmolja. Innehåller inte kakaosmör. (Kraven för att kallas choklad är minst 35 procent kakao och minst 18 procent kakaosmör.)

Vad är det? Ica pannkakssylt

Äpplesylt med inblandning av jordgubbar, druvjuice och blåbär. Proportionerna anges inte. Största ingrediensen är vatten, följt av socker (36 procent). Den samlade andelen frukt och bär är 35 procent. Förtjockningsmedlet E440, pektin, ger en lagom konsistens.

Vad är det? Milda Kaffe, Mat, Visp

En "mjölkbaserad blandning med vegetabilisk olja". Mellanvarianten Mat (15 procent fett) innehåller vatten, raps- och palmolja, skummjölk, kärnmjölk och mjölkprotein. Mjölkarom ger en gräddliknande smak, karoten ger en gräddliknande färg, andra tillsatser gör att blandningen får rätt konsistens och inte flockar sig.

ANNONS

Vad är det? Winborgs Husets vita

En "smaksättare med vitvinssmak". Inte ett alkoholfritt vin, utan vatten blandat med koncentrat och extrakt samt några tillsatser. Syrligheten kommer till stor del från tillsatt citronsyra. Alkoholhalten är 1,2 procent.

Fakta: Så säger reglerna

Livsmedlets namn ska ge information om vad för slags livsmedel förpackningen innehåller och kan normalt inte ersättas av ett varumärke eller fantasinamn.

Vissa fantasinamn är så etablerade att de ändå kan accepteras, till exempel vingummi och vårrullar.

Källa: slv.se

Omstridd olja

Palmolja är ett billigt matfett som får hård kritik av miljövänner. Orsaken är att odlingen har lett till skövling av regnskog. Palmolja används i många livsmedel och även i tvål, tvättmedel och kosmetika. Från 13 december måste tillverkarna deklarera palmoljan – tidigare har det i regel bara stått "vegetabilisk olja".

Korvar utan skydd

Tidigare var namnen på många charkvaror skyddade i Sverige.

Det gällde till exempel hamburgare,(minst 80 procent nötkött), köttbullar och pannbiff (minst 60 procent kött) wienerkorv och prinskorv (minst 45 procent kött, max 23 procent fett) samt kött-, fläsk- och frukostkorv (minst 40 procent kött, max 23 procent fett).

Dessa regler avskaffades 2003 och numera är falukorv den enda skyddade charkvaran. Den ska innehålla minst 45 procent kött och max 23 procent fett.

ANNONS

Rätt namn på frukten

Yumberry, som nämns ovan, är det engelska ordet för en kinesisk frukt som är släkt med vår egen pors. På svenska heter den bärpors.

Den märkliga historien om smördegen

Den smördeg som säljs i butikerna innehåller så gott som aldrig något smör utan görs i regel, som i exemplen här intill, på billig palmolja. När GP Konsument uppmärksammade saken för några år sedan utbröt en viss förvirring hos Livsmedelsverket.

Det första beskedet var att detta strider mot reglerna. Men sedan ändrade sig experterna – det finns ett gammalt undantag för varor som "av tradition är intimt förknippade" med ett visst namn, även om namnet inte är sakligt korrekt.

ANNONS