Karin Pleijel (MP) under budgetdebatten i fullmäktige på onsdagen.
Karin Pleijel (MP) under budgetdebatten i fullmäktige på onsdagen. Bild: Petter Trens

"Vackra ord om klimatet, men pengarna saknas"

Bred enighet om att klimathotet måste mötas här och nu. Men debatten om klimat och miljö visade att det finns olika syn på vägen framåt bland partierna i fullmäktige.

ANNONS

Elisabeth Undén (MP) sa att det var "underbart" att det står redan i inledningen på alliansens budget att klimathotet är vår tids största utmaning.

– Men var är era satsningar? Var är åtgärderna? De måste komma snart, annars badar snart göteborgarna i havsvatten till knäna.

Hon efterlyste fler åtgärder. Nu direkt.

– Jag skäms för att vi som sitter i det här rummet inte gjort mer. Inte gör mer. Vi måste alla ta chansen. Det här handlar inte om ideologi. Vi behöver bara lyssna på forskarna.

Kallade alliansen för klimathycklare

Även Gertrud Ingelman (V) pekade på att förändringarna går snabbt och att det krävs snabba åtgärder.

ANNONS

– Ändå är det bara rödgrönrosa som avsätter in pengar till Fossilfritt Göteborg. Alliansen avslöjas sig som klimathycklare. Ni vill tredubbla tiden för gratisparkering.

Axel Darvik (L), vice ordförande i miljönämnden, betonade också att vi står inför mänsklighetens största omställning sedan industrialiseringen och att det kommer att kräva många och stora förändringar.

– Man ska ha respekt för att många kan känna att det är lite jobbigt, men det positiva är att vi kan ta det i små steg.

Darvik: "vi går från ord till handling"

Och han tryckte på att alliansen gjort och gör mycket: fjärrvärmen ska bli fossilfri till 2030. Man har en tung investeringsplan för kollektivtrafiken, inom ramen för Koll 2035. Den största elektrifiering av busstrafiken i Europa är på väg att rulla ut. En utredning av miljözoner är på gång.

– Och ett miljöledningssystem på väg, för att se till att ord går till handling, sa Axel Darvik.

Han lyfte också fram det tvärpolitiska arbetet som sker för att göra verklighet av det som föreslås i utredningen Fossilfritt Göteborg.

– Vi har kommit en bit på det arbetet och planerar att fortsätta.

Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel var inte imponerad.

– Det är många vackra ord, men jag undrar hur ni ska genomföra det. Det saknas pengar, sa hon.

ANNONS

Lyfte in Västlänken i debatten

Peter Danielsson (D) pekade på att den åtgärden som skulle ge mest effekt är att elektrifiera fordonsflottan. Han jämförde med kollektivtrafiksatsningen Koll 2035.

– Koll 2035 kostar 30 miljarder och sänker utsläppen med en procent. En elektrifiering av fordonsflottan skulle sänka utsläppen med 13 procent.

Han tog också tillfället i akt att lyfta en annan åtgärd som han menar skulle göra nytta.

– Det byggs en liten tunnel här i staden, som kostar 30 miljarder och den här grovt klimatnegativ. Vi skulle vilja stoppa den investeringen, sa Peter Danielsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS