Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais-supportrar eldar bengaler i januari 2013.

V-politiker dömd för andra gången

Vänsterpartisten och den tidigare riksdagskandidaten såg sig inte längre som en problemsupporter. Nu döms Gaissupporten igen för brott mot ordningslagen.

– Det här påverkar inte hans duglighet att representera vänsterpartiet, säger Elin Engström, Vänsterpartiets ordförande i Göteborg.

För fem år sedan dömdes vänsterpartisten, som i höst kandiderade till både riksdagen och kommunfullmäktige, till fängelse efter att ha slagit en polis och knuffat en annan när Gaissupportrar drabbade samman med polis.

Själv betraktade han det förflutna som ett avslutat kapitel och sade att han inte längre såg sig som en problemsupporter.

Men i veckan dömdes Gaissupporten igen. I samband med ett supportertåg i Malmö för drygt två år sedan använde vänsterpartisten en bengalisk eld. Han har tidigare erkänt och dömdes i fredags till dagsböter.

– Vi har prata mycket om hans förflutna engagemang i Gais och han har berättat om den här bengalincidenten tidigare. Men varken han eller jag kände till att det skulle komma en dom, säger Elin Engström, vänsterpartiets ordförande i Göteborg.

Enligt Elin Engström kommer inte fredagens dom få några politiska följder.

– Domen gäller något som hände för två år sedan. Det här är en del av hans bakgrund som vi känner till och det är inte en del av honom längre.

Mats Pilhem, Vänsterpartiets avgående gruppledare i Göteborg, ser fängelsedomen 2009 som något som personen redan sonat och inte påverkade partiet.

– Något som skulle kunna inverka är om någon återkommande begått brott eller om det är brott som skadar partiets verksamhet, sade Pilhem den 6 september i år.

Men Pilhem vill inte kommentera de nya uppgifterna om att partikollegan dömts igen.

– Jag inte fått förnyat förtroende som gruppledare och vill därför inte kommentera de här uppgifterna.

GP har sökt vänsterpartisten utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.