Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

V och MP öppnar dörren för allianspartier

Vänsterpartiet och Miljöpartiet öppnar för att samarbeta med partier från Alliansen.
– Jag utesluter ingenting, utom SD och M. Allt är på bordet utöver det, säger Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar (V).

Arbetet bakom kulisserna med att få till ett nytt styre i Göteborg fortlöper. Inget av de traditionella blocken har majoritet och knutar behöver lösas upp. Det mesta pekar på att ett eller flera partier tvingas bryta löften gentemot väljarna i jakten på makten.

På ena sidan samtal mellan Alliansen och Demokraterna, som tillsammans får 38 av 81 mandat. Men utan att någon viker ned sig kring frågan om Västlänken är det svårt för partierna att styra tillsammans. Samtidigt har Alliansen kört hårt på att S-styret ska bytas ut.

Nu har även den rödgrönrosa gruppen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, som får 36 av 81 mandat, suttit i samtal.

Ett bra samtal om hur läget ligger och vad som händer framåt, men ingen förhandling, enligt Miljöpartiets gruppledare Ulf Kamne.

Han ser ingen självklar lösning på hur staden ska styras.

– Demokraterna och Alliansen skulle kunna bilda en stor minoritet. Jag förstår att de behöver tröska det ordentligt, det är en nödvändig del av processen.

Den stora vattendelaren när det gäller samarbete mellan Alliansen och Demokraterna är Västlänken. Ulf Kamne har svårt att se att någon av parterna ger med sig i frågan.

Kan man se det som att ni rödgröna ligger lågt i väntan på en krasch i förhandlingarna mellan D och Alliansen?

– Nej, egentligen inte. Alla väntar på alla.

Ulf Kamne konstaterar att de rödgrönrosa inte är tillräckligt stora, samtidigt som de är det största sammanhängande blocket, då de får 36 mandat, jämfört med Alliansens 24. Partierna har ingen gemensam budget, men de har en historia av att kunna ta fram en.

Han säger att han har svårt att se att Alliansen som helhet byter block, utan det handlar om att något parti kliver över till andra sidan blockgränsen.

Har jag fel om jag påstår att det är C och L du vill locka över till er sida?

– SD är uteslutna, D är helt osannolika på grund av Västlänken. M är osannolika, KD också. Då blir det ju C och L kvar, det är enkel matematik. Det är många saker som ska stämma för att de ska sätta sig i ett rödgrönrosa styre. Det är ingen lätt sak för dem, säger Ulf Kamne.

LÄS MER: Ransgård går – men M:s problem består

Utesluter bara SD och M

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar säger att partiet har varit tydligt med att de vill att de rödgrönrosa ska hålla ihop.

– Vi får invänta vad de andra partierna tycker.

Nu tar gruppledarna hem samtalet till respektive partier. När läget är förankrat träffas den rödgrönrosa gruppen åter, enligt Daniel Bernmar.

– Jag har ingen annan strategi än att få det rödgrönrosa blocket i styre. Men det kräver fler partier.

LÄS MER: Så fördelas mandaten i Göteborg

Han utesluter inte att ingå i ett blocköverskridande samarbete.

– Jag utesluter ingenting, utan SD och M. Allt är på bordet utöver det. Så länge inte Demokraterna bildar grupp med de borgerliga är det rödgrönrosa blocket störst. Då behöver vi ta ansvar.

S gruppledare Ann-Sofie Hermansson svarar via mejl att de rödgrönrosa har haft konstruktiva samtal. Hon menar att läget börjar bli relativt tydligt, men att det finns flera spår att jobba med.

– Sannolikt kommer vi att behöva arbeta över blockgränsen för att få till en fungerande lösning.

LÄS MER: Demokraterna och Alliansen har inlett förhandlingar

Hon skriver att hon har en öppen hållning men att C, L och KD ligger närmast till hands bland Allianspartierna att samarbeta med.

Kan du tänka dig att ingå i en koalition där S inte har ordförandeposten?

– Nej. Vi är det klart största partiet i staden.

Centerpartiets toppnamn Emmyly Bönfors vill inte kommentera eventuella förhandlingar.

– Precis som innan valet vill vi se ett alliansstyre. Det är det vi utgår från nu.

Så sent som i förra veckan uttalade sig vice gruppledaren i M Hampus Magnusson om att det är uteslutet att samarbeta med S.

– Något samarbete med Socialdemokraterna finns inte på kartan, sade han till GP.

Såhär ser mandatfördelningen ut i Göteborg (mandat 2014 inom parentes):

Moderaterna: 12 (20)

Centerpartiet: 3

Liberalerna: 6 (7)

Kristdemokraterna: 3 (3)

Socialdemokraterna: 17 (20)

Vänsterpartiet: 11 (8)

Miljöpartiet: 6 (9)

Sverigedemokraterna: 7 (6)

Feministiskt Initiativ: 2 (3)

Demokraterna: 14

Totalt: 81

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.