Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs tingsrätt. Bild: ADAM IHSE / TT
Göteborgs tingsrätt. Bild: ADAM IHSE / TT

V-nämndeman: Okej att slå kvinnor ibland

Doku skriver att en vänsterpartistisk nämndeman som är verksam i Göteborg kommer att granskas av partiet. Detta efter att mannen skrivit texter om bland annat mannens rätt att slå sin kvinna – om hon beter sig ”upproriskt”.

En nämndeman i Göteborg som nominerades av Vänsterpartiet 2018 skriver i flera texter som publicerats på moskéers och islamiska föreningars hemsidor, att en man får slå sin fru samt att flickor ska täcka sig. Det skriver Doku i en granskning som nu lett till att Vänsterpartiet ska utreda mannen.

Mannen har tidigare skrivit om kvinnans roll och jämställdhet i islam, och i ett utdrag från en av hans skrifter går det att läsa följande:

”I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet, inte orsaka någon fysisk skada på kroppen eller lämna någon form av märke. Detta gör det mer till en symbolisk åtgärd än en straffande. Det kan, i vissa fall, tjäna till att göra hustrun uppmärksam på allvaret om hon skulle fortsätta med sitt oresonliga uppförande”.

Aje Carlbom, biträdande professor vid Malmö universitet som har granskat Muslimska brödraskapets verksamhet i Sverige på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beskriver nämndemannen som en bakgrundsfigur och aktiv skribent å brödraskapets vägnar.

– Han blir kontroversiell eftersom att han genom sina texter uppmanar muslimer att följa sharia. Kvinnor och män ska reglera sina förehavanden inom sharia och inte av svensk lag. I förlängningen är det en djupare fråga som handlar om jämställdhet och om individens frihet, säger Aje Carlbom till Doku.

Ensam skiljaktig i mål om kvinnomisshandel

Som nämndeman har mannen dömt i mål som behandlat bland annat våld i nära relation.

I två mål om kvinnomisshandel har han varit ensam skiljaktig, varav det ena slutade med att den åtalade dömdes till fängelse i sex månader för misshandel vid två tillfällen och för olaga frihetsberövande.

V: ”Vi behöver utreda”

Vänsterpartiet har nu beslutat att man kommer att ta ställning till frågan internt.

I ett mejlsvar till Doku skriver Håkan Eriksson, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Göteborg följande:

”Vi behöver utreda om personen delar de citerade uppfattningarna. Det kommer att hanteras enligt våra stadgar och rutiner”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.