Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

V-nämndeman får sitta kvar – efter kritiserad text om islam

Den nämndeman i Göteborg som bland annat ska ha skrivit att en man får slå sin fru med lätta slag om hon är ”upprorisk” får behålla sitt uppdrag. Detta efter att tingsrätten utrett saken.
– Det går inte att hitta några belägg för att han förespråkar de här åsikterna, säger Göran Lundahl, lagman och chef för Göteborgs tingsrätt.

För knappt två veckor sedan rapporterade Doku att den vänsterpartistiske nämndemannen uttryckt att det ”i extrema fall” kan vara befogat att en make brukar visst våld mot sin fru.

Resonemanget ska ha förts i texter som publicerat på moskéers och islamiska föreningars hemsidor.

Vänsterpartiet inledde därefter en internutredning, och tingsrätten stängde av nämndemannen från hans uppdrag, samtidigt som även rätten skulle utreda uppgifterna.

– När detta uppmärksammades med vinklingen att mannen skulle ha åsikter som är oförenliga med svensk lag, då var vi tvungna att granska detta, säger Göran Lundahl.

Göran Lundahl, chef för Göteborgs tingsrätt, säger att de aktuella formuleringarna är tagna ur sitt sammanhang: ”Det finns ju passusar i bibeln som man också kan rycka loss, som inte stämmer överens med den rättstillämpning vi har i dag.” Bild: Sanna Tedeborg
Göran Lundahl, chef för Göteborgs tingsrätt, säger att de aktuella formuleringarna är tagna ur sitt sammanhang: ”Det finns ju passusar i bibeln som man också kan rycka loss, som inte stämmer överens med den rättstillämpning vi har i dag.” Bild: Sanna Tedeborg

Ifrågasatta meningar ”lösryckta ur sitt sammanhang”

Nu meddelar tingsrätten alltså att mannen får behålla sitt uppdrag. Man menar bland annat att de formuleringar som lyfts upp i media är lösryckta ur sitt sammanhang.

– Han sammanställt skrifter och skrivit breda, religionsupplysande texter om islam. Påståendet om att förespråka våld mot kvinnor är ett renodlat citat från koranen. Sharialagarna är också hämtade därifrån, säger Göran Lundahl och tillägger:

– Det finns ju passusar i bibeln som man också kan rycka loss, som inte stämmer överens med den rättstillämpning vi har i dag.

Tingsrätten säger sig inte ha hittat något stöd för att nämndemannen förespråkar de uppfattningar som han i media påståtts hysa, när man tittat på de aktuella texterna.

– Vi kan inte hitta några belägg i det han har skrivit, i det han har dömt, eller när vi har pratat med honom om saken, säger Göran Lundahl.

Var ensam skiljaktig: ”Finns inget märkligt i det”

Det har tidigare rapporterats att mannen dömt i mål som rör våld mot kvinnor och att han i två mål, där den åtalade senare dömts, varit ensam skiljaktig.

Det är dock inget problem i sig, Göran Lundahl.

– Han har varit skiljaktig ett antal gånger. Men det ska man kunna vara, och det får man vara. Det finns heller inget märkligt i det när man tittar på de aktuella domarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.