Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

V-kandidater överens om det mesta

Vänsterpartiets partiledarkandidater avslöjade få åsiktsskillnader när de frågades ut i Göteborg på måndagskvällen. Alla tror att partiets opinionssiffror är på väg upp.

Kongressalen i Folkets hus var fylld av nyfikna när Vänstern bjudit in de fyra som tävlar om att leda partiet efter kongressen den 5–8 januari.

– Det är spännande att höra dem, för det är viktigt att nästa partiledare verkligen kan gjuta mod i partiet. Det känns som att vi försökt alla möjliga vägar, men vi blir inte större, säger Anna Bergendahl, som kommit från Lerum för att lyssna.

Hon låter lite uppgiven inför opinionssiffrorna. I söndagens GP/Sifo fick Vänsterpartiet 5,8 procent, i princip oförändrat sedan valnatten.

Men de fyra partiledarkandidaterna verkar betydligt mer optimistiska. Ulla Andersson, Rossana Dinamarca, Hans Linde och Jonas Sjöstedt är alla övertygade om att Vänsterpartiet går en ljusnande framtid till mötes.

– Jag tror att det har vänt, vänsterns uppgång började den här hösten och den kommer att fortsätta, säger Jonas Sjöstedt trosvisst.

För det får han ännu en applåd. Sjöstedt har ofta framställts som favorit till partiledarposten och han leder kvällens applådliga ganska överlägset. Han ser mycket koncentrerad ut och småpratar inte med de andra, som Ulla Andersson och Hans Linde gör borta på sin kant.

Men alla fyra är ganska allvarliga. Möjligen speglar det också frågorna från utfrågaren, journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman. Det handlar mycket om finanskris, klimatkris, ungdomskriminalitet och vårdskandaler.

Alla tycks vara eniga om att V ska fortsätta samarbeta med S, men i betydligt friare former och med tuffare vänsterpolitik.

– När vi samarbetade med Göran Perssons regering så ökade klassklyftorna i Sverige. Så får det aldrig bli igen. När vi har vunnit valet 2014 och Ulla Andersson är finansminister måste klassklyftorna minska, sa Jonas Sjöstedt.

I början av december ska valberedningen föreslå en ny partiledare, men det står kongressen fritt att ändra stadgarna och införa dubbelt ledarskap. Den frågan diskuteras nu flitigt i partiet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.