Daniel Bernmar, kommunalråd (V), vill lägga 130 miljoner kronor på att stärka socialtjänsten i Göteborg.
Daniel Bernmar, kommunalråd (V), vill lägga 130 miljoner kronor på att stärka socialtjänsten i Göteborg. Bild: Per Wahlberg

V i Göteborg vill satsa 130 miljoner på socialtjänsten

Vänsterpartiet i Göteborg vill lägga 130 miljoner kronor på stärka socialtjänsten. Satsningen ska ge fler socialsekreterare och höjt socialbidrag till barnfamiljer.
– En livsnödvändig satsning, konstaterar kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Vänsterpartiet går till val på öka anslaget till socialtjänsten med 130 miljoner mer än det som verksamheten får i dag.

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) menar att det är alldeles för stor omsättning av personal inom socialtjänsten i dag.

För att komma åt problemet vill V lägga runt 100 miljoner kronor på att anställa fler socialsekreterare. Enligt partiets egna beräkningar skulle satsningen ge någonstans mellan 150 till 200 nya tjänster inom socialtjänsten i Göteborg.

– Det handlar om trygga en fungerande socialtjänstverksamhet. De som arbetar i dag har en ansträngd situation och känner att de inte kan ge bra service och stöd inom deras arbetsområde. Jag tror att det är jätteviktigt att stärka deras arbetsmiljö, säger Daniel Bernmar.

ANNONS

V vill höja det ekonomiska biståndet

Med resterande 30 miljoner vill V höja det ekonomiska biståndet till barnfamiljer.

Det ska ge en ökning av det ekonomiska biståndet med fem procent.

– I dag är utgångspunkten det som kallas för riksnormen för försörjningsstöd. Men riksnormen är så lågt satt att de som växer upp i familjer med försörjningsstöd har det oerhört tufft, säger Daniel Bernmar.

Under sommaren vill V dessutom höja biståndet med ytterligare 20 procent.

– Vi vill göra det enklare när det är som tuffast. Under sommaren saknar föräldrarna de enklaste medlen, det är en jämlikhetsreform som innebär att även barn med försörjningsstöd också kan resa, bada och även ta den där glassen som man kanske inte annars hade haft råd med, säger Daniel Bernmar.

Satsningarna vill V finansiera dels med besparingar på andra områden, men också genom att höja kommunalskatten med en krona, något som GP tidigare har skrivit om.

Inget annat parti vill höja kommunalskatten, hur sannolikt är det att ni lyckas finansiera detta?

– Det är alltid en förhandlingsfråga om hur man väljer att finansiera det. Vi inser att behoven i Göteborg är så stora att en skattehöjning är oundviklig, säger Daniel Bernmar.

L: "Jättemärkligt"

Kommunalrådet Helene Odenjung (L) är kritisk till satsningen.

ANNONS

– Det är jättemärkligt att de vill höja försörjningsstödet, i stället för att lägga energi på att fler kommer i arbete. Det är jätteviktigt och handlar om egenmakt, säger hon.

Gällande den stora personalomsättningen menar Helene Odenjung att det inte bara räcker med nyanställningar, utan att unga socialsekreterare får bättre förutsättningar på arbetsplatsen.

– Många nyexaminerade får väldigt tunga fall väldigt tidigt, det gäller att vi kan behålla de som varit länge i yrket, men också få in andra kompetenser, för att kunna ge mer stöttning, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS