Vårdköer i skilda världar

Alexandra fick vänta i över två år på att operera en benhinneinflammation. Fredrik, med privat sjukvårdsförsäkring, väntade i 14 dagar på att operera menisken.

ANNONS
|

Alexandra Åkerlind, 25 år och Fredrik Löfberg, 52 år, älskar båda att röra på sig och att tävla. Hon spelar innebandy, han basket. Ibland drar man på sig träningsskador som med krånglande knän och ben och då behöver man hjälp. Men väntan i den offentliga och privata vårdapparaten skiljer sig milsvitt. - Det var kanske tur att jag studerade under tiden jag väntade på operation. För med den ständiga värken och kramperna i benen hade jag inte klarat att arbeta, säger Alexandra Åkerlind.

Hon flyttade till Göteborg för att utbilda sig till lärare. Vintern 2013 vände hon sig till vårdcentralen i Gamlestan för att få hjälp med sina värkande benhinnor. Hon skickades vidare till ortopeden på Accesshuset för specialistvård. Väntan tre månader. Därifrån blev hon vidareremitterad till specialist Sahlgrenska. Väntan upp till sex månader. Sedan nya tester och behandlingar, tills hon fick operera sitt första ben i maj 2015. Det andra opererades i februari 2016 – då hade hon fått en akuttid.

ANNONS

- Det hade ju varit bra om jag kunnat få operera mig tidigare. Men läkarna sa att det inte fanns personal och att det var platsbrist. De hade kunnat skicka mig vidare till Halmstad eller Varberg, men läkaren på Sahlgrenska är specialist och jag ville inte riskera att behöva göra om operationerna, säger Alexandra Åkerlind.

Att vänta på operation gör ont, slår sig på humöret – men också socialt. - Ens vänner tycker att man är tråkig när man inte hänger med på saker, för man klarar inte av att göra allt. Än i dag är det så att om jag ska gå på konsert måste jag ha sittplats, medan mina vänner kan stå, säger Alexandra Åkerlind. Nu står hon i vårdkö igen för att undersöka sina benhinnor. Kanske måste det göras en ny operation. - Jag kontaktade Sahlgrenska i november, så nu är det bara några månader kvar innan jag får komma om jag har tur, säger hon. Alexandra hade uppnått högkostnadsskydd och behövde inte betala för operationen.

För Fredrik Löfberg, verksamhetschef i Göteborg var det inte mycket att fundera på. Skulle han gå omkring med en molande, skärande smärta i knät i minst tre månader, eller använda sin privata sjukvårdsförsäkring och operera menisken i högerknät? - Jag har opererat menisken i mitt vänstra knä, och min erfarenhet är att detta inte går att träna bort. Jag var tvungen att operera mig, säger Fredrik Löfberg.

ANNONS

Han kontaktade sjukförsäkringsbolaget i början på december och fick klartecken. Talade med en sjuksköterska på Sportsmed på Carlanderska sjukhuset, och fick en tid till en specialist två dagar senare. - Totalt fick jag vänta i två veckor, den 22 december opererade jag menisken, och därefter tog det sex veckor innan jag var återställd, säger han.

Operationen som gick på hans privata sjukvårdsförsäkring kostar från 10000 till 17000 kronor att göra hos en privatläkare. Själv betalar han drygt 5000 kronor per år ur egen ficka för sjukvårdsförsäkringen. - Det underlättar och är absolut värt det om man tycker att man har råd. Oavsett om det handlar om menisken eller om man är orolig för sitt hjärta, så tar det bara några dagar att få träffa en specialist, säger Fredrik Löfberg.

Förutom att man slipper ha ont och får snabbare vård, så kommer man tillbaka till jobbet mycket snabbare. Men vi betalar ju skatt för att få vård? - Jag har inte så stort förtroende för systemet med att gå till vårdcentralen, få remiss och sedan vänta på att få träffa en specialist. Det tar alldeles för lång tid att vänta på operation, och jag tror att organisationen inom den offentliga sjukvården kunde förbättras, säger han.

ANNONS
ANNONS