Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenska.

Vårdförbundet: "Liknar mer lite glada påhitt"

SU-ledningens åtgärder för att lösa krisen på sjukhuset lugnar inte Vårdförbundet. Det liknar mer lite glada påhitt, säger förbundets ordförande Anne Karin Grande Höglund.

Efter starka protester och larm om läget på Sahlgrenskas akut, från såväl vårdpersonal som patienter, presenterade ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhus på torsdagskvällen olika åtgärder för att göra något åt krisen. 

Enligt ett pressmeddelande från SU har ledningen sedan i höstas försökt hitta lösningar och nu bland annat bestämt sig för att öppna ett 50-tal nya vårdplatser. Man ska också ta in annan personal än sjuksköterskor och läkare för att avlasta dem.

Läs även: Efter krisen - Sahlgrenska öppnar fler vårdplatser

Men Vårdsförbundets ordförande Anne Karin Grande Höglund är inte imponerad. 
– Om man har haft möjlighet att göra det här, varför har man inte gjort det tidigare? Inget av det de föreslår ändrar det faktum att det saknas sjuksköterskor, säger hon. 

Hon frågar sig hur ledningen ska kunna hitta sjuksköterskor till de 50 nya vårdplatserna. 
– Varför har avdelningar stängts om det finns personal? De som bestämt det här vet inte hur det ser ut. Det är verkligen kris nu och de kunde ha vänt sig till dem som jobbar i vården så hade de fått veta vad som behövs. Det här liknar mer lite glada påhitt.
Det är framför allt en bättre arbetsmiljö som krävs för att SU ska kunna behålla erfarna sjuksköterskor och samtidigt kunna rekrytera nya, menar hon och berättar om de reaktioner hon fått från sina medlemmar: "Är de inte kloka - har de inte sett hur det ser ut?"
 

Även läkaren Valeria Castro ställer sig frågande till hur man ska kunna få tag på sjuksköterskor till de nya vårdplatserna som nu ska öppnas.
För att lösa problemet under den senaste tiden har den befintliga personalen ombetts gå in på övertid mot 300 procent i löneersättning.
– Det är redan nu svårt att bemanna avdelningarna. De närmaste kommande tio veckorna finns 140 luckor i arbetspassen bara på en avdelning – och då är ändå sex platser stängda.

Valeria Castro tycker samtidigt att det är bra att ledningen försöker hitta lösningar och att de söker dialog.
– Vi ser ändå en öppning i och med att de ser behovet av vårdplatser, men problemen med att rekrytera och behålla personal behöver en mer långsiktig lösning.
– Vi älskar Sahlgrenska och vill att det ska bli den fantastiska arbetsplats det skulle kunna vara .Vi vill ju vara kvar, säger Valeria Castro.
 

Förutom att öppna fler vårdplatser under de närmaste veckorna samt avlasta sjuksköterskor och läkare med andra yrkeskompetenser har sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg och den övriga SU-ledningen tillsatt en sjukhusövergripande grupp för att kunna ta fram ytterligare vårdplatser.
De vill också trygga den framtida bemanningen genom karriär- och kompetensutveckling för alla yrkeskategorier, enligt ett pressmeddelande från SU.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.