Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

4 600 invånare i Angered blev på måndagen utan vårdcentral när avtalet med Angered Care AB sades upp med omedelbar verkan. "Vi ser allvarliga brister i patientsäkerheten", säger Johan Fält (M). Bild: Kent Hallgren 

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vårdcentralen stängs - patientsäkerheten hotad

4 600 invånare i Angered blev på måndagen utan vårdcentral när avtalet med Angered Care AB sades upp med omedelbar verkan. Patientsäkerheten var hotad.

Vårdavtal har sagts upp tidigare i Göteborg men det är första gången politikerna tagit ett så drastiskt beslut som det Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd fattade på måndagen:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Tidigare har det varit ganska långdragna processer. Nu är det första gången som vi ser allvarliga brister i patientsäkerheten. Det är en sak att vi betalar för mycket men det är en helt annan sak att patienterna inte får rätt vård, säger Johan Fält (M), ordförande i nämnden.

Det enhälliga beslutet i nämnden innebär att avtalet hävs från och med tisdagen 7 november. 

Klagomål under lång tid

Vårdcentralen Angered Care har sina lokaler vid Angereds Torg och har haft avtal med regionen sedan 2013. Under flera år har klagomål riktats mot vårdcentralen.

– Det har varit en lång historia av brister under ett antal år. Det har bland annat handlat om en väldigt hög förskrivning av antibiotika. Det har vi påpekat och vårdcentralen har rättat till dem. Tidigare har det inte funnits rapporter om att patientsäkerheten varit hotad. Det fick vi rapport om i förra veckan, säger Johan Fält.

Den rapport som Fält syftar på, från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) innehåller en fullständig granskning av 15 patientjournaler vid vårdcentralen. En tredjedel av dessa uppvisade brister och resterande två tredjedelar allvarliga brister.

På vilket sätt har patienter blivit drabbade?

– Jag har frågat om patientskador men har inte fått något besked om att sådana har konstaterats. Det finns dock en pågående patientgranskning hos IVO. Jag vet inte vad den innehåller, säger Fält.

Har brustit i flera områden 

Förutom brister i patientsäkerheten uppges Angered Care AB även ha brustit vad gäller vårdkvalitet, "följsamhet till uppdrag, avtal och lag" samt vad gäller korrekt ekonomisk ersättning.

Under natten till tisdagen kommer regionen att göra en datakörning som tilldelar de omkring 4 600 listade patienterna nya vårdcentraler utifrån närhet till övriga vårdcentraler.

– Det finns två andra vårdcentraler i Angereds centrum och ytterligare åtta i Nordost, så, ja, vi kommer att klara detta, säger Johan Fält.

Angered Care AB har haft avtal med regionen enligt LOV, lagen om valfrihetssystem, vilket betyder att bolaget inte upphandlats.

– Lagen innebär att alla som uppfyller de formella kraven får starta vårdcentral. Sedan löper avtalet på, år efter år, säger Johan Fält.

"Inte alltid lätt" 

Vid måndagens sammanträde framhöll vänsterpartiets ledamot att partiet under lång tid pekat på "faror med att bit för bit sälja ut den offentligt finansierade vården".

Socialdemokraterna pekade på att de under snart två år framfört "farhågor" vad gäller Angered Care.

Om detta säger Johan Fält (M) att han och majoriteten tagit till sig de framförda farhågorna men att det tidigare inte funnits uppgifter han anser att det gått att agera på.

– Det är alltid lätt att säga att man skulle gjort något tidigare, när man inte sitter i majoritet, säger Fält.

GP har sökt men inte lyckats nå vd:n för Angered Care AB.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.