Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vårdcentral felvaccinerade 89 småbarn – hotas av nedläggning

Vårdcentralen Östra Göteborg utförde felaktiga vaccinationer på 89 småbarn, lyckades få felaktiga utbetalningar för omskärelser, bland flera andra allvarliga brister.
Nu kan avtalet med vårdcentralen rivas upp.
– Det här är väldigt allvarligt, säger Johan Fält (M), ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Det är i en rapport som tjänstemännen på Västra Götalandsregionen konstaterar att de svåra bristerna, inom ett flertal områden, på Vårdcentralen Östra Göteborg är så pass förtroendeskadade att man nu måste säga upp avtalet omgående.

Det formella beslutet ska fattas på Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträde den 1 februari.

– Min bedömning är att nämnden kommer att gå på förslaget som ligger från tjänstemännen, säger Johan Fält (M), ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Allvarliga brister

Trots att regionen under lång tid påtalat de allvarliga bristerna har vårdcentralen inte åtgärdat problemen. Och det är detta som ligger till grund till att tjänstemännen nu föreslagit till politikerna att riva upp avtalet, något som ETC Göteborg också har skrivit om.

De allvarliga bristerna handlar bland annat om:

• Vårdcentralen har brutit mot lagen då man låtit obehörig personal utöva läkaryrket, utan någon som helst handledning. Regionen har nu anmält detta till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

• Flera gånger har vårdcentralen gjort felaktigheter i registrering och journalföring av patienter. Det handlar bland annat om att vårdcentralen fått ersättning från regionen för omskärelseverksamhet. Trots att det inte ingår i avtalet. Pengarna har alltså betalats ut felaktigt.

• Flera felaktigheter på Barnavårdscentralen. Bristerna gäller i kvalitet, så väl som bemanning och tillgänglighet. Vid vissa tillfällen har verksamheten saknat fast sjuksköterska och dessutom har personal haft fel kompetens.

Under tiden som tjänstemännen utfört den så kallade uppföljningsprocessen har det också framkommit att vårdcentralen gjort felaktiga vaccinationer av 89 barn i samband med femårskontrollen. Samtliga av dessa har fått alldeles för låga doser vaccin.

– Det här är väldigt allvarligt. Och trots att bristerna är så allvarliga har de inte kunnat komma till rätsida med det, säger Johan Fält.

Viktigt att hitta ny vårdcentral

På vårdcentralen finns i dag över 4000 patienter listade och Johan Fält menar att det nu är skyndsamt för regionen att hitta ny vårdcentral för dessa.

– Det som är det viktiga är att de här patienterna nu blir omhändertagna. Jag har bett förvaltningen att ta fram en plan över hur vi ska hantera det. Här finns det patienter som väntar besök och har stora grejer att lösa. Detta jobbas det för fullt med att ordna just nu, säger han.

När regionen har sagt upp avtalet stryps inflödet av skattemedel till verksamheten. Men det kräver ett beslut från IVO för att verksamheten ska läggas ner.

GP har sökt verksamhetschefen för Vårdcentralen Östra Göteborg utan framgång. Till SVT Nyheter Väst säger verksamhetschefen i ett skriftligt uttalande att han tycker att rapporten är väldigt orättvis och innehåller flera felaktigheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.