Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdanställd smittad av mässling

En anställd på Sahlgrenska har konstaterats smittad av mässling. Personen ska ha vistats vid kvinnokliniken på Östra sjukhuset. Patienter som vistats på Kvinnokliniken 28-29 december uppmanas nu kontakta förlossningskoordinator. Det är fall nummer tolv i Göteborg.

Under natten till tisdagen fick man bekräftelse på att ännu en person blivit smittad, en anställd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra.

– Det finns ingen anledning till allmän oro, antalet fall är begränsat, men vi tar situationen på allvar och arbetar intensivt för att begränsa smittan, säger Görel Nergelius, chefläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Sjukhuset kontaktar patienter

Patienter som vistats på Kvinnokliniken under den aktuella tiden uppmanas kontakta förlossningskoordinatorn, om de har frågor om mässling. Samtidigt kontaktar sjukhuset de patienter som kan vara berörda. Deras behov av vaccin eller immunglobulin kontrolleras.

– Mässling är en allvarlig sjukdom, men i och med att vi nu ger vaccin eller immunglobulin till dem som har exponerats för smittan så skyddar vi dem, säger Görel Nergelius.

Dessutom går man nu igenom alla 17 000 anställda inom SU, för att se om de har skydd mot sjukdomen.

Smittskyddet räknar med fler fall

Leif Dotevall är jourhavande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Där gör man nu en samlad bild av det som sjukhuset fått fram i smittspårningen.

Hur ser den bilden ut just nu?

– Den är väldigt blandad. Det är både barn och vuxna som smittats, både vid kontakter med vårdmottagningar och ute i samhället.

Vårdmottagningar, är det alltså på flera ställen?

– Ja, vi har ju akutmottagningar på både Sahlgrenska och Östra, en barnakut, primärvårdsmottagningar och så vidare. Vi har nu grindvaktsfunktioner på samtliga ställen, för att undvika att fler människor med mässlingssymtom kommer in.

Det innebär att extra vårdpersonal står vid dörrarna på akutmottagningarna.

Några är smittade ”ute i samhället” – de har alltså haft kontakt med människor som fått smittan när de sökt vård?

– Ja, så är det. Man kan ha blivit smittad varsomhelst. Mässling är den mest smittsamma sjukdomen vi har just nu, det räcker att vara i samma rum som någon som är smittad.

Räknar du med att det kommer fler fall?

– Ja, det gör jag, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: Barnakuten fick stänga efter nytt fall av mässling

12 fall totalt

Det första fallet upptäcktes i början av december. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingutbrottet kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

GP har tidigare rapporterat om antalet fall av mässling i Göteborgsområdet.

Leif Dotevall har tidigare berättat för GP att utbrottet väntas pågå i flera veckor till.

Både barn och vuxna har smittats av mässling under den senaste tidens epidemi i Göteborg.

De flesta smittade personerna har även varit i kontakt med den första patienten som diagnostiserades med sjukdomen den 10 december.

LÄS MER: Oroliga samtal efter mässlingutbrott

Inget släktskap

Sedan tidigare står det klart att det inte finns något släktskap bland de smittade personerna, utan flera av dem har smittats när de varit på akuten vid samma tidpunkt.

Men personer kan även ha smittats i andra offentliga sammanhang.

– Man kan inte säkert säga var smittan har skett, det är omöjligt att säga exakt var det har varit, men om man inte har varit i vården och ändå har blivit sjuk så måste man anta att man blivit smittad ute i samhället, har Leif Dotevall tidigare sagt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.