Vår Krog & Bar: Vittnesmålet som skulle fria Warsame sprack

En ung kvinna, som sagt sig vara villig att vittna till förmån för den livstidsdömde Ahmed Warsame, plockades häromdagen in av polis och anhölls. Hon misstänks nu för grovt skyddande av brottsling.

ANNONS
|

Warsame, 25, var en av de två män som dömdes till lagens strängande straff efter den uppmärksammade skottlossningen på restaurangen Vår Krog & Bar i Biskopsgården.

Den andre var 28-årige Adam Abdulahi.

Båda fick samma påföljd i såväl tingsrätt som hovrätt.

Snabbt överklagande

Direkt efter det senaste beslutet, skickade Warsames advokat Rolf Skårman in en överklagan till Högsta Domstolen. I inlagan står följande: "Undertecknad har blivit kontaktad av NN som uppger att hen varit tillsammans med Warsame på kvällen den 18 mars 2015 och då även under tidpunkten för skjutningen på Vår Krog och Bar. NN har som skäl för att hen tidigare inte hört av sig uppgivit rädsla för överfall och våld mot sig själv och sin familj", skriver advokat Skårman. Den unga kvinnan var alltså – efter de dubbla domarna – plötsligt beredd att ge Ahmed Warsame alibi för tidpunkten för dådet. - Jag vill inte diskutera vilket ärende som vi har haft att handskas med här. Jag konstaterar bara att personen inte alls är känd av oss sedan tidigare. Hon har uttryckt en vilja att vittna, men har samtidigt lämnat uppgifter som enligt oss omöjligen kan stämma, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo.

ANNONS

Kunde blivit mened

Enligt polis och åklagare hade vittnesmålet kunnat leda fram till ett menedsåtal. Eftersom det nu stoppats har misstankarna rubricerats som grovt skyddande av brottsling. Den berättelse som kvinnan presenterat har noga kontrollerats av de utredare på kriminalpolisen som arbetade med krogärendet. Den har då, enligt polisen, visat innehålla grava felaktigheter. Efter att ha suttit frihetsberövad i ett dygn släpptes kvinnan. Hon riskerar dock att ställas inför rätta i framtiden. För Ahmed Warsames förhoppningar om ett frisläppande är detta ett bakslag. Hans advokat Rolf Skårman har i nuläget inga kommenterar.

Sex överklaganden

Sex av de sju unga män som dömdes för inblandning i restaurangskjutningen har överklagat till HD. Enligt Anna Cappelen-Smith, föredragande i målet, kan beslut om ett prövningstillstånd inte förväntas förrän tidigast i mitten av februari.

ANNONS