Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Våldtäkt på stödboende utreddes aldrig

En kvinna uppgav till personalen att hon våldtagits i en av stödboendets lokaler i Göteborg, men boendet gjorde aldrig en utredning. Nu väljer Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att påtala brister – men riktar ingen kritik mot boendet.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gjorde en tillsyn av stödboendet i Göteborg för att fokusera på lokaler, personal och bemanning och säkerhet när upptäckten gjordes.

En kvinna hade anmält en våldtäkt i en av boendets lokaler, i sin lägenhet, i början av 2019.

Upplevde inte att händelsen handlade om stödboendet

I samband med händelsen gav personalen kvinnan stöd och följde med henne till polisen för att göra en anmälan – men det upprättades aldrig någon anmälan enligt lex Sarah.

Föreståndaren för boendet uppger för Ivo att det hade varit användbart att boendet hade upprättat en rapport och genomfört en utredning, men att hon upplevde att händelsen inte handlade om stödboendet.

Anledningen till detta, uppger föreståndaren i efterhand, var för att hon inte tänkte på om det fanns något som tydde på att boendet varit otillräckligt för kvinnans behov och att hon vid tillfället bedömde att inget fel begåtts av boendet.

Allvarlig brist

Nu har Ivo fattat ett beslut efter tillsynen, och bedömer att det är en brist att en allvarlig händelse som en våldtäkt inte rapporterats och utretts. Men man skriver vidare att man inte tar ställning till om våldtäkten var ett missförhållande eller en påtaglig risk om missförhållande.

Men Ivo skriver att man ”finner anledning – mot bakgrund av vad som framkommer i tillsynen – att betona ansvaret för att rapportera missförhållanden och att ta emot och utreda klagomål och synpunkter”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.