Våldsamt upplopp i Gamlestaden - nu döms ungdomarna

ANNONS
|

Av de nio som åtalades i somras är åtta födda på 2000-talet.

- Min uppfattning är att de här individer inte var där för att lyssna på musik, utan de hade en annan agenda, sade kammaråklagare Mats Ihlbom när stämningsansökan lämnades in.

Ungdomstjänst för trio

Tingsrätten utdelar nu straff – olika varianter på ungdomstjänst – till de tre som tydligast går att känna igen på de filmer som polisen spelade in under attackerna.

När det gäller vissa av de övriga anser tingsrätten att det troligen är de som figurerar på bilderna, men att detta ändå inte är "styrkt bortom rimligt tvivel".

- Domen är ungefär den väntade. Det var ju några till som identifierades och de borde, om inget annat, ha dömts som sympatiserande, tycker Mats Ihlbom.

ANNONS

Det var kvällen den 10 december i fjol som kaos och kalabalik utbröt på Brahegatan och Artillerigatan.

Mot cancer-event

Efter ett eftermiddagsarrangemang för så kallad HPV-vaccination mot livmoderhalscancer skulle ett antal artister uppträda i Medborgarhuset.

Rapparen Dani M, hiphoparen Rosh och diskjockeyn Dj Breeze var några av dem som anlitats för att uppträda.

Organisatörerna hade dock missbedömt intresset.

Det blev snabbt så många besökare, såväl inne i lokalen som utanför, att man tvingades stoppa tillställningen.

Säkerheten kunde inte längre garanteras.

Efter det beslutet brakade det loss.

Enligt polisens beräkningar var det fler än 50 personer som angrep de patruller och radiobilar som skickats till platsen.

Maskerade och aggressiva

Delar av folksamlingen var maskerad och det slängdes stora stenar, knallskott, bangers och ägg mot poliserna och deras fordon.

Enligt åklagaren hade de nio misstänkta "uppträtt aggressivt, provocerande och hotfullt, och vägrat lyda polismans befallning".

Enligt polisen är det klarlagt att det inte var motdemonstranter mot vaccineringen som förorsakat tumultet i Gamlestaden.

ANNONS