Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldsamma knivdåd under helgen – polisen: "Oroväckande"

En person är död och flera har skadats i en rad knivdåd i Västsverige under helgen. Bara i Göteborg har minst fyra personer dödats med kniv sedan i juli. Polisens presstalesman Thomas Fuxborg är oroad och menar att man bör se över knivlagen.
– Det har skett flertalet knivmord i Göteborg på bara några månader, säger han.

Under natten mot lördag höggs en ung man till döds på en parkeringsplats i närheten av Göteborgs centralstation. Han ska ha knivhuggits i halsen och en man i 20-årsåldern har anhållits för dådet.

På den här parkeringsplatsen knivskars en man till döds under natten mot lördag. Bild: Stefan Berg
På den här parkeringsplatsen knivskars en man till döds under natten mot lördag. Bild: Stefan Berg

LÄS MER: Man knivskuren till döds – utreds som mord

Flera knivdåd under helgen

Den efterföljande natten fortsatte sedan i knivvåldets tecken.

I Göteborg knivhöggs en man i ryggen i samband med ett rån när han var på väg hem från krogen. Han kördes till sjukhus med ambulans.

I Mölndal knivskars fyra personer i samband med ett bråk. Skadorna bedöms som allvarliga, en person låg under söndagen nedsövd, och en förundersökning om mordförsök har inletts.

I Lerum knivhöggs en tonåring vid tågstationen. Han ska ha tappat medvetandet på väg till akuten och två unga män misstänks nu för grov misshandel.

I Vänersborg förekom kniv vid ett stort slagsmål med över 20 inblandade, det finns dock inga uppgifter om knivskador. Flera anmälningar om misshandel har upprättats.

– Knivvåldet har varit ganska framträdande den här helgen, konstaterar Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen region väst.

Fyra döda sedan i juli

Helgens knivdåd är långtifrån de enda som inträffat runtom i länet den senaste tiden. Så sent som i juli knivskars en 18-åring till döds vid Hjalmar Brantingsplatsen i samband med ett rån. Kort efter det knivskars en man till döds under ett bråk i Nordstan och drygt en vecka senare hittades en knivskuren man på torget i Hjällbo. Han dog kort därefter.

GP har också rapporterat om Edgar som tvingades sy över 40 stygn i halsen efter att ha blivit knivrånad i Majorna i mitten av september.

– Det är oroväckande. Sticker man kniven i någon så vet man aldrig hur den tar på insidan av kroppen och det har skett flertalet knivmord i Göteborg på bara några månader, säger Thomas Fuxborg.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg är oroad över den senaste tidens knivdåd i Västsverige. Bara i Göteborg har fyra personer dödats sedan i juli. Bild: Thomas Johansson/TT
Polisens presstalesman Thomas Fuxborg är oroad över den senaste tidens knivdåd i Västsverige. Bara i Göteborg har fyra personer dödats sedan i juli. Bild: Thomas Johansson/TT

Han säger att kniv alltid har varit ett vanligt förekommande vapen vid rån och konflikter, men upplever att själva våldet har ökat.

– Det har alltid varit ganska vanligt att man hotar med kniv, men att man använder kniv på det sätt som man gör idag känns oroväckande, säger han.

Polisen: Ser över knivvåldet

Hur ska man agera om någon drar kniv?

– Det är jättesvårt att ge generella råd eftersom den ena situationen inte är den andra lik, men ofta handlar det om gärningsmän som vill komma över materiella ting. Det är kanske inte värt att riskera att bli knivhuggen för en jacka, en klocka eller en mobiltelefon. Istället kanske man kan försöka göra bra iakttagelser så att vi senare kan gripa dem.

Polisens presstalesman säger samtidigt att det kan vara väldigt svårt att ha den sinnesnärvaron i en sådan situation.

– Den dagen man själv blir utsatt så handlar man ofta instinktivt. Många blir paralyserade, andra försöker springa och en del försöker göra motstånd, säger han.

Kraftsamlar ni på något sätt med anledning av den senaste tidens knivdåd?

– Vi har en samordningsenhet som just nu tittar på det här, om vi kan se någon trend men framförallt om vi kan identifiera personerna som utför de här gärningarna. Vi har folk som kommer titta på de händelser som skett under helgen och det startar redan nu.

Thomas Fuxborg: Se över knivlagen

Att bära kniv på allmän plats ger sällan några hårdare straff. För brott av normalgraden kan man dömas till fängelse i högst sex månader – något som sällan sker enligt Thomas Fuxborg.

– Det ger i regel bara dagsböter, säger han.

Polisens presstalesman anser att det är läge att se över knivlagen.

– Med anledning av flertalet mord och min upplevda känsla av att knivvåldet ökar så kan jag tycka att man bör ta det här i beaktande. Man ser ju över gängbrottsligheten och har skärpt straffen för vapenbrott och liknande, man borde kanske se över knivlagen också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.