Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldsam brand i centrala Göteborg

En våldsam brand bröt ut i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg på torsdagsmorgonen. Totalt ska 15 lägenheter vara drabbade och inledningsvis evakuerades över 100 personer.
– I alla 15 lägenheter som är drabbade har de boende inte fått komma tillbaka till än, säger Maria Berntsson vid räddningstjänsten.

Det var vid sextiden på torsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till ett flerfamiljshus på Aschebergsgatan i centrala Göteborg.

– Det har brunnit i en lägenhet. Nu brinner det fortfarande på vinden. Jag har inga uppgifter om hur branden har spridit sig till närliggande lägenheter, sa Fredrik Johansson, larm-och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, då.

Branden, som alltså startade i en lägenhet och senare spred sig uppåt, visade sig bli betydligt mer svårsläckt än vid första anblick. Räddningstjänsten hade under torsdagen 20 räddningsfordon på plats tillsammans med ett 50-tal brandmän från flera kommuner.

– Det är en mer svårsläckt brand än vad vi tidigare hoppats. Det rör sig om vindar med trånga utrymmen, och en temperatur på uppemot 600 grader gör det omöjligt för oss att kliva in med rökdykare, sade räddningsledare Klas Lüppert under torsdagen.

LÄS MER: "Barnen blev ju rädda, de flög ju upp ur sängen"

Skolor stängda – över 100 evakuerade

Schillerska gymnasiet, som ligger i närheten av fastigheten som brinner, höll stängt under torsdagen på grund av röken och Montessoriskolan Centrum på Vasagatan skickade hem sina elever av samma anledning.

Vägen vid huset som brinner spärrades av, vilket påverkade såväl kollektivtrafik som annan trafik vid platsen. Under torsdagen evakuerades över 100 personer, även från närliggande fastigheter.

– Det är en omfattande evakuering eftersom det är många som bor på adressen, sade Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen region väst under torsdagen.

I samband med evakueringsarbetet rökskadades tre poliser, men inga civilpersoner ska ha kommit till skada i samband med branden. De skadade poliserna ska dock ha ådragit sig lindriga rökskador och kunde vårdas av sjukvårdspersonal på plats.

LÄS MER: Fyra poliser fick vård – andades in rök

Vid 19.00 på torsdagskvällen, 13 timmar efter larmet, meddelade räddningstjänsten att man fått kontroll över branden. Då hade man fortfarande tio stora räddningsfordon, ett ledningsfordon och ett 30-tal brandmän på plats.

– Vi jobbar fortfarande med släckningsarbete och efterkontroller. Vi kommer att bli kvar hela natten, säger Niklas Fogelkvist, larm-och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Rubriceras som mordbrand

Theodor van Reisen, 23 år, bor i närheten av lägenheten som började brinna.

– Jag väcktes av att någon ringde på min dörr. Jag trodde att det var någon som busringde men såg sedan rök genom fönstret. Sedan gick jag ut på gården och såg jag att det var ett fullt pådrag, säger han.

Huset som brunnit är ett stenhus byggt 1888. I nuläget rubricerar polisen ärendet som mordbrand.

– Vi rubricerar alltid bränder så för att vi ska kunna göra vissa avspärrningar och undersökningar. Det öppnar vår verktygslåda, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen region väst.

Då kan spårvagnarna börja rulla

Runt midnatt natten till fredagen blossade branden upp på nytt, och räddningspersonal på plats kallade på förstärkning.

– Vi fick skicka dit en extra bil vid midnatt. Men de kunde så småningom lämna. Vi har nu gått ner till att ha en räddningsenhet och en höjdenhet på plats, sa Christer Dyrfelt på räddningstjänstens ledningscentral.

Vid lunchtid på fredagen meddelade räddningstjänsten att avspärrningarna vid platsen hade lättats och kollektivtrafiken åter rullade som vanligt vid platsen.

Totalt ska 15 lägenheter ha drabbats av branden, varav tre lägenheter och vinden är brandskadade.

– I alla 15 lägenheter som är drabbade har de boende inte fått komma tillbaka till än, säger Maria Berntsson vid räddningstjänsten.

Räddningsinsatsen beräknas vara avslutad vid klockan 15 under fredagseftermiddagen. Efter det kommer polisen inleda en teknisk undersökning vid platsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.