Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vågar nästan inte ha plånbok i Nordstan"

Fram till härom dagen hörde Åse Lund till dem som inte oroade sig så mycket för ficktjuveri. – I dag håller jag koll på plånboken och vågar nästan inte ta med den in i Nordstan.

Hon står i Brunnsparken med den bruna skinnväskan tätt under armen.

– Jag har bott här i 39 år och aldrig tidigare blivit av med något. Jag har tappat plånboken förr, men alltid, alltid haft tur. Inte den här gången.

Hon berättar hur hon stod inne i en butik i Nordstan och tittade på kläder, när hon plötsligt upptäckte att dragkedjan på väskan var öppen.

– Någon hade öppnat den – så här, säger hon och visar en knappt decimeterlång öppning i blixtlåset.

Eftersom hon brukar hålla väskan stängd kollade hon igenom den, och upptäckte att plånboken var väck.

– Det var en sån liten öppning. Men vakterna jag pratade med sa att de som stjäl är fingerfärdiga.

Nästa dag ringde de från butiken. En städerska hade hittat plånboken, men de drygt tusen kronor som låg i den var inte kvar – och Åse Lund hör numera till dem som oroar sig, mycket.

Brottet kommer dock aldrig att dyka upp någon statistik över fickstölder, för Åse Lund gjorde aldrig någon polisanmälan.

– Det är meningslöst. Det händer inget ändå. Men jag skrev på Facebook att jag tyckte det var för jäkligt och jag hälsade tjuven att jag hoppas han fick nytta av pengarna.

Håller extra i väskorna i folkmassor

Åse Lund hör till undantagen bland dem vi pratar med den här varma augustikvällen.

Linda Fekaj och Farima Ardeshirdavani har precis promenerat genom hela Nordstan, utan att oroa sig. De säger att de håller lite extra i väskorna när det är folkmassor, men inte annars.

– Det är trist att det händer, men jag går inte och grubblar på det eller håller koll på folk omkring mig, säger Farima Ardeshirdavani.

Stefan Andersson har varit ordningsvakt på Centralstationen sedan 2002. Han säger att det är mer folk i rörelse nu än förr och han har sett sin beskärda del av tanklösa människor.

– Det finns personer som ställer sin väska vid en bänk och går för att hämta en kopp kaffe.

Men han ser också att många tänker efter lite mer än förr.

– Väskor är oftare stängda och många håller ordentligt i dem.

Stefan Andersson tycker inte att just Centralstationen varit särskilt drabbad det sista. Inte som Nordstan. Och på det möte ordningsvakterna har med polisen varje tisdag var det Drottningtorget som nämndes. Kanske mer för att det är där man upptäcker stölden, än för att det är där det sker.

"I större städer har jag alltid koll"

På Drottningtorget, på en bänk i solen, sitter Mikael Rehnberg från Skellefteå och väntar på ett tåg till Helsingborg.
Han beskriver sig som inte särskilt orolig, men innan han slöt ögonen och lutade sig tillbaka snodde han remmen på sin skinnväska ett varv runt vänsterlåret och lade fötterna över kabinväskan. Mobilen och plånboken har han i byxornas framficka, under vilan täckt av såväl hand som kavaj.

– Är jag i större städer har jag alltid lite koll säger han.

Han har hört om ökningen av fickstölder och tror att det handlar om ligor som arbetar mer eller mindre professionellt.

– Det är tragiskt, men det är som det är och det är inget jag går och tänker på särskilt.

Försöker ha koll

Ida Håkansson korsar Drottningtorget på väg hem från jobbet. Hon försöker ha lite koll, men inte heller hon tänker överdrivet mycket på risken för ficktjuvar.

– Jag har väskan stängd och mobilen här i fickan, men du ser, väskan hänger lite på svaj och tygkassen jag har här är typiskt helt öppen.

När vi berättar att polisen önskar att människor vore mer medvetna om riskerna, säger hon att hon förstår men att hon inte tror det är bra om alla går runt och är misstänksamma hela tiden.

– Det skulle bara göra mig ledsen, orolig och rädd. Händer det så händer det – och jag har inte så dyra grejer i tygväskan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.