Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Västtrafik utsatt för hackerattacker – problem med biljettköp

Västtrafik blev utsatt för minst två hackerattacker under torsdagsmorgonen, vilket bland annat drabbade bokningsappen To Go. Hackarna har troligen använt sig av så kallade trojanska hästar. – Strax efter klockan sex märkte vi att det inte fungerade, sedan klockan 07.20 kom en ny attack. Då kunde vi avvärja det, säger Mette Ramquist, presschef vid Västtrafik.

Västtrafik drabbades av minst två överbelastningsattacker mot sina internetbaserade tjänster under torsdagsmorgonen, vilket GT var först med att rapportera om.

– Det var efter klockan sex i morse som Västtrafik utsattes överbelastningsattack. Det fick till följd då att det var svårt för våra kunder att komma åt våra internetbaserade tjänster, till exempel To Go-appen, hemsidan och reseplaneraren., säger Mette Ramquist, presschef vid Västtrafik, till GP.

Varför någon utsätter just Västtrafik för en överbelastningsattack är en gåta för företaget. Men Ramquist drar paralleller till den IT-attack som Trafikverket utsattes för under onsdagen.

– Vi vet inte vart den kom ifrån i nuläget, det håller vi på att kolla på. Det vi kan säga är att vi har fått bort den skadliga trafiken. Nu övervakar vi och ser ifall det dyker upp en ny attack, säger Mette Ramquist.

LÄS MER: IT-störningar hos Trafikverket

Ej oroliga

Biljettkontrollanter i tjänst är informerade om vad som hänt och om det är problem att köpa biljett ska man som kund inte oroa sig, berättar Mette Ramquist.

– Om man inte kan köpa en biljett behöver man inte betala en tilläggsavgift, säger hon.

Det är inte första gången Västtrafik utsätts för en överbelastningsattack. Senast var under nazistdemonstrationen den 30 september.

– Då blev vi utsatta för attacker under förmiddagen och vid lundchtid, säger Mette Ramquist.

Ett sätt att ställa till kaos

En överbelastningsattack är en attack som går ut på att utsätta en sida för så mycket trafik att den kraschar. Håkan Fransson är IT-chef på Västtrafik och jämför det med att alla bilar i Sverige skulle försöka köra igenom Tingstadstunneln samtidigt

– Då blir det stopp, och det är på samma sätt de gör här. De har ett antal datorer världen över som går in på hemsidan samtidigt, så det blir stopp i röret.  Det är ett sätt att störa ut våra system från internet, säger Håkan Fransson.

Han förklarar att hackers skickar ut så kallade "trojanska hästar" till datorer över hela världen, vilket gör att hackern får kontroll över datorn. Hackern styr då alla datorer att gå in på Västtrafiks hemsida vid samma tidpunkt.

– Du sitter inte ens vid din dator, och den går automatiskt in på Västtrafik, säger Håkan Fransson.

Varför vill man utsätta er för en attack?

– För att störa samhällstrukturen och ställa till kaos. Att ställa till det för människor. Vi såg det under demonstrationerna också.

Åtgärdades snabbt

När GP pratade med Västtrafiks störningshantering vid 8.30 under torsdagsmorgonen hade problemet åtgärdats.

– Alla system är uppe, men det var körigt i morse. Det berodde på en överbelastningsattack som vi blev utsatta för, säger Viktor Lundberg vid Västtrafiks störningshantering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.