Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivbild: Peter Korpi
Bild: Arkivbild: Peter Korpi

Västtrafik sätter in ny spårvagnslinje

För att minska trängseln i kollektivtrafiken kommer Västtrafik att sätta in en ny spårvagnslinje. Linje 14 ska trafikera sträckan mellan Kortedala och Hisingen.

Från och med den 22 februari kommer Västtrafik att sätta in en ny spårvagnslinje mellan Kortedala och Hisingen, via centrala stan. Det är linje 14 som ska trafikera sträckan. Förstärkningen är ett försök att minska trängseln på vagnarna som kör till och från Kortedala.

Samtidigt drar man in linje 13 mellan Wieselgrensplatsen och Sahlgrenska för att göra vagnar tillgängliga till just linje 14.

– På vissa delar har resandet minskat, men mellan Kortedala och centrum har vi haft en trängselproblematik. Vi har ett större resande på den delen. Vi omfördelar trafiken för att öka där behovet är som störst, säger Sara Ihrlund enhetschef leverans på Västtrafik.

Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik. Bild: Thomas Harrysson
Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik. Bild: Thomas Harrysson

Linje 14 kommer bara att gå på vardagar mellan 07.30 och 18.30 och inte på helgerna, så som linje 13 gått.

LÄS MER: De protesterar mot Västtrafik – knôkfulla vagnar och bussar

Just överfulla spårvagnar på linjerna 7 och 11 har boende i östra Göteborg tidigare reagerat på. Resande är rädda att smittas av coronaviruset i trängseln som uppstår.

I oktober fick Västtrafik en protestlista med 870 namn på – där man krävde åtgärder för att att minska trängseln i kollektivtrafiken. Enligt Sara Ihrlund har trängselsynpunkterna från resenärerna ökat nu under corona.

– Ja, det går upp och ner, men visst får vi in synpunkter i och med avståndet man vill ha till sin medresenär. Och de har ökat under pandemin.

LÄS MER: Nu uppmanar Västtrafiks app dig att gå istället

Att folk har hört av sig om trängsel i kollektivtrafiken är inte den enda anledningen till att de ändrar sin linjesträckning, utan den överensstämmer också med Västtrafiks statistik.

Statistiken gällande kollektivtrafiken följer Västtrafik kontinuerligt.

– Trängselproblematiken har minskat sen de nya restriktionerna. Vi följer statistiken och förstärker vid behov. Vi kör fler turer på morgonen och eftermiddagen nu – det gäller spårvagn, buss men även på tågtrafiken.

Den nya linjen kommer att köra tills vidare och kommer att utvärderas efter hand, enligt Sara Ihrlund.

LÄS MER: Därför rullar spårvagnar med linjenummer 14

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.