Västtrafik inför fler biljettkontroller

ANNONS
|

- Det har verkligen inte varit något gullande med resenärerna, säger Jansson som är kontaktperson på planka.nu i Göteborg. Resenärer som påträffats utan giltiga biljetter har behandlats lika illa som vanligt.

Planka.nu vill att kollektivtrafiken skall vara gratis för resenärerna, att skattebetalarna skall bekosta trafiken.

Föreningen, med ungefär 500 medlemmar i Göteborg, har en bötesfond. De som åker fast får tilläggsavgiften på 1 200 kronor betald förutom 100 kronor i självrisk.

Men när tilläggsavgiften höjdes förra året tvingades planka.nu att höja medlemsavgiften kraftigt. Första månaden är medlemsavgiften 300 kronor och därefter 200 kronor per månad.

- Vi tappade en del medlemmar när avgiften höjdes men vi har också fått nya som tycker det är viktigt att slåss för gratis kollektivtrafik och de lågavlönades rätt att resa, säger Jansson.

ANNONS

Han berättar om flera fall den senaste tiden där resenärer, enligt egna uppgifter, behandlats mycket bryskt av kontrollanter.

- Det handlar ofta om polisgrepp och personer som trycks upp mot väggarna om de inte omedelbart visat sina biljetter. Kontrollanterna i Göteborg har verkligen inte varit på smekmånad den här vintern.

Jansson reagerar också på den hårda identitetskontrollen.

- Västtrafiks kontrollanter larmar polisen när resenärerna inte visar legitimation. Flera papperslösa flyktingar har åkt fast. Vi anser det vara helt fel att Västtrafik ägnar sig åt polisiärt arbete.

Men Hugo Lepic, affärsområdeschef för Göteborgs stadstrafik, känner inte igen sig i Janssons beskrivning.

Han menar att de avstämningar som görs visar på att kontrollanterna uppträder professionellt.

– Vi är överens om de spelregler som gäller. Det kan naturligtvis finnas fall som avviker från mönstret, men det är väldigt sällsynt att kontrollanten missbrukar sin ställning. Det är min uppfattning, säger han.

Han tillägger att inga tveksamma situationer skulle uppstå om alla resenärer har giltiga färdbevis, men att eventuellt tjänstemissbruk ska anmälas direkt.

ANNONS