Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västtrafik höjer priserna 2019

Den 6 januari höjer Västtrafik priserna för resor med kollektivtrafiken. Genomsnittshöjningen blir 2,5 procent. Både enkelbiljetter och periodkort blir dyrare – men det innebär inga chockhöjningar i kollektivtrafiken.

De nya priserna för Västtrafiks kort och biljetter kommer att börja gälla från och med den 6 januari 2019. Prishöjningen sker för att, enligt Västtrafik, "kunna upprätthålla och utveckla kollektivtrafiken".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Västtrafik ska också under nästa år satsa på ny och utbyggd kollektivtrafik för 28 miljoner kronor. Det innebär bland annat nya linjer och tätare avgångar på redan befintliga linjer.

Den genomsnittliga höjningen blir 2,5 procent och gör att exempelvis ett periodkort på 30 dagar i Göteborgs kommun kommer att kosta 640 kronor. Tidigare har samma periodkort kostat 625 kronor.

Motsvarande periodkort för ungdom kommer att gå från att kosta 470 kronor till 480 kronor.

Enkelbiljetterna blir också dyrare

En vuxen betalar idag 30 kronor vid fullpris. Fullprisbiljetter är de biljetter som säljs av exempelvis Västtrafikbutiker och försäljningsombud. Efter höjningen kommer biljetten kosta 31 kronor.

Ungdomspriset för en enkelbiljett kommer fortsätta vara 23 kronor vid fullt pris, men kommer att höjas med en krona när den köps i Västtrafiks To Go-app. Där kommer biljetten kosta 21 kronor istället för 20 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.