Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hermansson, ordförande i Västtrafiks styrelse, menar att man både vill minska fuskåkningen och öka tryggheten i kollektivtrafiken. Bild: Anna Tärnhuvud
Peter Hermansson, ordförande i Västtrafiks styrelse, menar att man både vill minska fuskåkningen och öka tryggheten i kollektivtrafiken. Bild: Anna Tärnhuvud

Västtrafik fyrdubblar antalet biljettkontroller

Västtrafik storsatsar på biljettkontroller och fyrdubblar antalet. Planen är att göra 10 miljoner biljettkontroller om året – eller 27 297 stickprov om dagen.

Idag utför Västtrafik cirka 2,5 miljoner biljettkontroller per år, men den siffran kommer snart att öka. Nu har man nämligen upphandlat ett nytt avtal som innebär fyra gånger fler kontroller per år.

– Ett av de vanligaste tillropen jag får från resenärer är att de tycker att för många fuskåker och att det är för få biljettkontroller. Den bedömningen har vi också gjort själva. Vi har tidigare uppskattat att vi tappar 100 miljoner kronor varje år i uteblivna biljettintäkter, säger Per Hermansson (M), Västtrafiks styrelseordförande.

Han menar att det dessutom finns ett trygghetsperspektiv för spårvagnsförare och busschaufförer.

– Det här kommer underlätta för dem eftersom de inte kommer att vara ensamma på fordonet under lika stor del av arbetstiden, säger Per Hermansson.

LÄS MER: Polisen börjar patrullera på Västtrafiks kollektivtrafiklinjer

Kostnad på 140 miljoner om året

Det blir företaget ISS som tar över biljettkontrollerna. Prislappen för avtalet, som sträcker sig över fem år, landade på 700 miljoner. Det innebär en årskostnad på 140 miljoner.

Varför teckna ett avtal för 140 miljoner per år för att driva in tappade biljettintäkter på 100 miljoner?

– Det är en relevant fråga, men det är inte riktigt jämförbara siffror. Siffran 100 miljoner är en uppskattning från vår sida baserat på historiskt resande. Dessutom har vi ett fördubblingsmål av antalet hållbara resor, vilket betyder att kollektivtrafiken kommer att öka sin andel av resandet. Sedan ser vi det som sagt också som en del i ett trygghetssatsning för våra förares skull. Så det är alltså inte så att vi bara satsar de här pengarna för att få igen de inkomster som uteblir på grund av fuskåkningen, säger Peter Hermansson.

LÄS MER: Västtrafik förlorar miljoner när göteborgarna får dyrare månadskort

Kan utökas ännu mer

Inom ramen för avtalet finns möjligheten att öka antalet kontroller ytterligare, till upp till 15,5 miljoner per år. Det kommer också att finnas möjlighet att förlänga avtalet.

Nu väntar en period då upphandlingen kan överklagas. Förutsatt att det inte sker kommer arbetet med ISS sedan att inledas omgående. Hur själva kontrollerna ska gå till blir en senare fråga, menar Peter Hermansson.

– Inledningsvis handlar det om att få till själva kontrollerna. Jag är positiv till att återinföra civilklädda kontrollanter men om jag tar på mig Moderathatten så kan jag konstatera att mitt parti är det enda som vill se det i nuläget, vad jag känner till. Och vi har ingen majoritet, säger han.

"Göteborg är värst i klassen"

De flesta av kontrollerna utförs i Göteborg, eftersom det främst är där som resenärer kan kliva på var som helst på bussen eller spårvagnen. I andra kommuner där Västtrafik kör måste man istället visa upp sin biljett längst fram på bussen eller för tågvärden på tåget.

– Göteborg är värst i klassen, så är det. Jag kan tycka mig se en attitydförändring i hela Europa där man helt enkelt inte anser att man ska behöva betala för sig. Men det här med fuskåkning är definitivt ett Göteborgsproblem i och med att vi har ett öppet påstigningssystem, säger Peter Hermansson.

Exakt hur ofta kontrollanterna kommer att synas i trafiken varken kan eller vill han avslöja i nuläget.

– Men jag kan säga såhär: vi vill att de ska synas mycket och det är jag övertygad om att de kommer att göra i och med det här nya avtalet. Om inte varje dag så i alla fall nästan, säger han.

LÄS MER: Västtrafik höjer böter för fuskåkare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.