Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Syftet med att måla om Västtrafiks bussar är att skapa en identifikation med Västtrafiks övriga design. Mönstret på sidan används redan i dag inom andra områden av Västtrafiks kommunikation.

Västtrafik byter färg – från blå till blå

Nu ändrar Västtrafik färgen på sina bussar – från blå till ljusare blå. Först ut att rulla på vägarna är åtta nylackade bussar i Ale.

Totalt handlar det om 1 900 bussar som ska ha nytt utseende men färgbytet innebär inga ökade kostnader för Västtrafik. Satsningen ryms inom ramen ordinarie avtal med trafikföretagen och kommer att bytas ut i takt med att nya upphandlingar sker.

"Skulle ha lackats om ändå"

Maria Björner Brauer är enhetschef för försäljning och marknad vid Västtrafik.

– Det här handlar om bussar som skulle ha lackats om ändå eller ha tagits ur trafik för ersättas av helt nya. Hur många gamla bussar som målas om och hur många nya som ska köpas in bedöms av trafikföretagen och beror på i vilket skick bussarna är, säger hon.

Västtrafiks nuvarande blåa färg ska ersättas av en ljusare nyans med mönster ännu ljusare blått på sidan.. Bild: Thomas Harrysson

Till sommaren kommer ytterligare 19 bussar med nytt utseende att börja rulla i Ale och därefter är det Kungsbackas tur att få bussar med den nya designen.

Möstret på korten ska kännas igen i mönstret på bussarna..

Bakgrunden är att den nuvarande blå färgen rimmar dåligt med Västtrafiks nyans av blå som exempelvis finns på det fysiska buss- och spårvagnskortet och i appen.

– Den lite ljusare blå färgen passar bättre överens med Västtrafiks övriga formspråk och bussarna har delar av samma mönster på sidan som finns på våra kort. När bussarna har rullat ett tag kommer mönstret att bli en tydlig signal om att det är Västtrafiks bussar det handlar om, säger Maria Björner Brauer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.