Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och chef för smittskyddet i VG-regionen anser att de lokala och skärpta råden för att bromsa smittspridningen måste förlängas. Bild: Anders Ylander
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och chef för smittskyddet i VG-regionen anser att de lokala och skärpta råden för att bromsa smittspridningen måste förlängas. Bild: Anders Ylander

Västra Götaland vill förlänga skärpta råden

De skärpta lokala råden för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland gäller fram till den 19 november.
Chefen för smittskyddet i regionen menar att de måste förlängas.
– Tre veckor är för kort tid, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg till GP.

För att bromsa den lavinartade smittspridningen av coronaviruset införde Västra Götalandsregionen i samråd med Folkhälsomyndigheten den 29 oktober skärpta lokala råd.

Råden innebär bland annat att invånarna rekommenderas att undvika publika inomhusmiljöer som köpcentrum och bibliotek. Människor avråds också från att umgås med andra personer än i det egna hushållet.

Trots de skärpta råden har smittspridningen fortsatt att öka på bred front. Förra veckan bekräftades över 4 000 nya fall i regionen och antalet personer som är i behov av sjukhusvård och intensivvård ökat vecka för vecka.

”Viktigt att fortsätta”

Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet i Västra Götaland, menar att restriktionerna, kom i ett läge då redan många hade hunnit insjukna och att det därmed är tidigt att säga vilka effekter de har haft.

Med tanke på det allvarliga läget är han samtidigt av uppfattningen de skärpta råden måste fortsätta att gälla även efter den 19 november.

– Ja, med tanke på att många läggs in på sjukhus och intensivvården. Här är det viktigt att fortsätta för att få en uthållighet och för att vi ska förstå allvaret. Det är en diskussion som vi kommer att ha med Folkhälsomyndigheten som fattar beslutet, men tre veckor är fort kort tid, säger Thomas Wahlberg.

Har ni ytterligare åtgärder på lager om råden som nu finns inte räcker till?

– Tittar man på råden så är de väldigt skarpa. Om inte vi som lever i Västra Götaland följer råden så är de ju verkningslösa, nu är det upp till bevis kan man säga, säger smittskyddsläkaren.

Som exempel på att det finns människor som fortsätter att utsätta sig själva och andra för fara tar han upp att smittskyddet har sett utbrott kopplade till fester, även efter att de lokala råden trädde i kraft.

– Vi har haft några utbrott efter halloweenfester till exempel. Helt klart är det så att många trots råd och rekommendationer ändå har en del sammankomster.

LÄS MER: Rekordmånga fall av covid-19 – för andra veckan i rad

LÄS MER: Smittskyddsläkaren nöjd med responsen – lokala råd kan förlängas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.