Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Kent Hallgren

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västlänksarbetet avbryts i Götatunneln

Projektet Västlänken avbryter sitt arbete med att förstärka Götatunneln efter att entreprenören larmat om att de inte kommer hinna klart i tid. I december skulle arbetet vara klart, men nu tvingas man att stänga av det norra tunnelröret ytterligare en tid någon gång i framtiden.
– Att vi kommer tvingas göra en avstängning till är naturligtvis olyckligt, säger Joakim Jonsson, chef för teknik och miljö inom projekt Västlänken.

Götatunneln har varit enkelriktad sedan arbetet med att förstärka tunneln startade vid midsommar i år. Projektet Västlänkens arbete i tunneln går ut på att förstärka vid Kanaltorget och Otterhällan, de platser där tågtunneln ska passera.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Arbetet har ställt till det en del i Göteborgstrafiken, ungefär 30 000 fordon per dag har behövt hitta nya färdvägar.

Arbetet var planerat att vara klart i december, men nu larmar entreprenören om att man inte kommer hinna klart i tid, vilket även Göteborg direkt rapporterat om.

LÄS MER: Så påverkas du när Götatunneln stängs

Arbetet i det södra tunnelröret avslutas i veckan och då var tanken att arbetet skulle påbörjas i det norra tunnelröret, men så kommer det inte bli.

– Det beror på att vår entreprenör i ett sent skede sagt att de inte kommer hinna klart i tid. Då vill vi inte äventyra öppningen av Götatunneln. Det är ingen jättegrej egentligen, vi kommer göra en omplanering av arbetena, säger Joakim Jonsson, chef för teknik och miljö inom projekt Västlänken.

Fortsatt avstängt

Götatunneln kommer att vara fortsatt avstängd till mitten av december som planerat då det pågår andra arbeten där, med till exempel Hisingsbron. Dock kommer arbetet med förstärkningen som projekt Västlänken utför inte att göras nu. För trafikanter i Göteborg innebär det att Götatunneln kommer att behövas stängas av ytterligare i framtiden.

– Vi kommer tvingas gå tillbaka och göra en avstängning och en enkelriktning någon gång i framtiden och det kommer planeras tillsammans med andra projekt. Men att vi kommer tvingas göra en avstängning till är naturligtvis olyckligt, säger Joakim Jonsson.

LÄS MER: Nu stängs Götatunneln av i ett halvår - så kör du i stället

När den avstängningen kommer ske är ännu inte bestämt.

– Det är inte troligt att det blir till våren. Det kommer sannolikt dröja ännu längre, jag kan inte svara på exakt när det blir, utan det får vår planering ta fram. Det kommer vara beroende av när det blir lämpligt, säger han.

Så liten påverkan som möjligt

Men Joakim Jonsson säger att man kommer se till att avstängningen inte krockar med andra projekt, som den kommande reparationen av Älvsborgsbron, så att påverkan för trafikanter i Göteborg ska bli så liten som möjligt.

LÄS MER: Överlägsen segrare i GP:s trafiktest

– Den koordineringen pågår inom trafikverket och där kommer vi koordinera oss med alla andra saker som vi gör. Så det ser jag inte som en större risk, vi kommer lägga saker så att det koordinerar, säger han.

Enligt den tidsplan som fanns i inledningen av projekteringen skulle entreprenören kunna slutföra arbetet under den planerade tiden.

Hur kommer det sig att entreprenören meddelade först nu att tidsplanen inte kommer hålla?

– Entreprenören har lärt sig saker under resans gång med de arbeten vi gjort i södra röret, men det är klart att vi inte är nöjda med att de kommer i ett sent skede till oss med att de avbryter, säger Joakim Jonsson.

LÄS MER: Broreparation påverkar pendlarna till Hisingen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.