Arkivbild från tunnelbygget vid Korsvägen.
Arkivbild från tunnelbygget vid Korsvägen. Bild: Anders Ylander

Västlänkens Korsvägenetapp redan två miljarder för dyr

Fakturor som SVT Väst har tagit del av visar att Trafikverket redan har fakturerats två miljarder kronor mer än den avtalade kostnaden för hela Korsvägenetappen – trots att inte ens hälften av tunneln är färdiggrävd.

ANNONS
|

Korsvägenetappen är en av tre etapper som sammanbinder Västlänkens tunnelnätverk under Göteborg. År 2017 vann svenska byggföretaget NCC upphandlingen tillsammans med det tyska bolaget Wayss & Freytag. Budet låg då på 3,8 miljarder kronor för hela projektet.

Men nu visar SVT Västs granskning att Trafikverket redan har fakturerats till en kostnad om 5,8 miljarder kronor, alltså två miljarder mer än budet som uppgavs vid upphandlingen. Det framgår av fakturor som SVT begärt ut.

Samtidigt visar Trafikverkets egen uppskattning att endast 41 procent av tunnelgrävandet är färdigt i skrivande stund.

"Är alltid orolig för kostnaderna"

Vidare, hävdar SVT Väst, uppgår kostnaden i dag till drygt 100 miljoner kronor i månaden. Utöver drygt 400 miljoner kronor i fast ersättning utgår kontraktet mellan Trafikverket och NCC nämligen från rörliga kostnader, vilka nu har stigit.

ANNONS

Trafikverkets projektchef för Västlänken, Bo Larsson, bekräftar att kostnaderna från Korsvägsetappen stämmer.

– Kontraktet är baserat på ett riktpris. Går man över riktpriset kommer Trafikverket bara betala över 80 procent av kostnaderna, säger Bo Larsson till SVT Väst.

SVT: Men över 100 miljoner i månaden enbart för Korsvägen, är du inte orolig?

– Ja, men jag är alltid orolig för kostnaderna.

NCC har avböjt att kommentera utgifterna, med hänvisning till pågående förhandlingar mellan dem och Trafikverket.

LÄS MER:Fem punkter: Västlänkens haveri i Haga

LÄS MER:Efter haveriet i Haga – Trafikverket anmäls till Riksrevisionen

LÄS MER:AGN Haga slår tillbaka om Västlänken: ”Onyanserat”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS