Efter en dom från Mark- och miljööverdomstolen ges nu Trafikverket möjlighet att väsnas ytterligare lite mer under nattetid i samband med att de bygger Västlänken.
Efter en dom från Mark- och miljööverdomstolen ges nu Trafikverket möjlighet att väsnas ytterligare lite mer under nattetid i samband med att de bygger Västlänken. Bild: Stefan Berg

Västlänken ska få bullra mer om natten

Bygget av Västlänken får tillstånd att bli ännu lite mer högljutt. Det står klart efter ett beslut från Mark- och miljööverdomstolen.
– Det innebär att vi kan driva projektet lite effektivare, säger Ulf Edling, verksjurist på Trafikverket.

ANNONS
|

Trots att bygget av Västlänken är i full gång fortsätter de juridiska processerna kring det stora projektet. Under måndagen meddelades en ny dom.

Den här gången handlar det om ett besked från Mark- och miljööverdomstolen om vilka bullervillkor som Trafikverket ska anpassa sig efter.

I korthet innebär det senaste beslutet att Trafikverket nu får möjlighet att väsnas ytterligare lite mer under nattetid i samband med att de bygger. Om de kan redovisa särskilda skäl till Länsstyrelsen kan de ges möjlighet att avvika från de tidigare angivna bullernivåerna.

– Det innebär att vi kan driva projektet lite effektivare. När vi har behov kan vi forcera fram drift, säger Ulf Edling, verksjurist på Trafikverket som är nöjd med domen.

ANNONS

LÄS MER:Länsstyrelsen hotar att stoppa Västlänks-projektet

Ny växel tillgänglig för Trafikverket

Det var i våras som Trafikverket överklagade bullervillkoren i Mark- och miljödomstolens dom, som sätter gränser för hur mycket de får väsnas under olika tider på dygnet. Något som också varierar beroende på om det är vardag eller helg.

Den nya domen får framförallt betydelse för arbetena vid projektet Olskroken planskildhet. Där kan vissa spårarbeten bara utföras under natten då sträckan är flitigt trafikerad dagtid.

– Då kan det vara svårt att komma till där. Vi behöver nätterna för att bedriva det. Då har vi möjlighet att lägga in en växel till vid behov, säger Ulf Edling som är nöjd med Mark- och miljööverdomstolens dom.

– De står nu helt i överensstämmelse med tidigare praxis för stora infrastrukturprojekt i stadsmiljö.

Mark- och miljööverdomstolens dom kan överklagas till Högsta Domstolen, dock krävs prövningstillstånd för att de ska ta upp en överklagan.

LÄS MER:Högsta domstolen pausar inte Västlänken

Stort besked från Högsta domstolen väntar

Sedan tidigare inväntar flera Västlänksmotståndare besked från Högsta Domstolen om de kommer att bevilja prövningstillstånd för deras överklaganden om miljödomen.

Om Högsta domstolen tar upp målet skulle det kunna innebära att Västlänken skjuts upp på obestämd tid. Sedan tidigare har justitiesekreterare Chris Stattin-Larsson sagt till GP att de hoppas meddela besked under hösten.

ANNONS

– Det går inte att säga ett exakt datum, men vi jobbar på skyndsamt. Vi hoppas att kunna ge ett snabbt svar.

Sju överklaganden har lämnats in i det ärendet. Det handlar om föreningen Göteborgs kultur- och miljöarv (GKMA), Götiska förbundet, HSB Bostadsrättsföreningar Albert och Linné, Meras Lokaler AB, föreningen Trädplan, byggnadsbolaget Curt Lundahl samt Sjukvårdspartiet Västra Götaland.

LÄS OCKSÅ:

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/västlänksschaktet-stoppar-hennes-restauranggäster-1.9771724

LÄS MER:Bolag bakom Västlänkenprojekt riskerar konkurs

LÄS MER:De är kritiska till Trafikverkets oklara bostadserbjudande

LÄS MER:Den tyska västlänken byggs vidare – trots kostnaderna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS