Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västkustpoliser till Stockholm

80 poliser från Västra Götaland och Skåne är på väg till Stockholm. – Det är en bekymmersam situation, säger Erik Nord, operativ chef i Västra Götaland.

I natt tjänstgör poliser från Västra Götaland i Stockholms förorter.

– Det är en bekymmersam situation i Stockholm och då måste vi hjälpas åt, säger Erik Nord, operativ chef vid polismyndigheten i Västra Götaland.

Tillsammans med förstärkningen från Skåne handlar det om 80 poliser med specialtaktisk utbildning med erfarenhet från kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg.

Samtidigt tycker polisen i Borås att situationen är ansträngd efter flera fall av bränder och vandalisering.

– Förväntningar på polismyndigheten är så stora att vi egentligen hade behövt vara dubbelt så många, säger Erik Nord.

Samtidigt poängterar han att det finns tillräckliga resurser för att hantera om oroligheterna skulle sprida sig till Västkusten. Polisstyrkan som skickats till Stockholm täcks av övertidskostnader och tjänstgörande i Västra Götaland förändras inte.

Att de skickade styrkorna skulle påverka säkerheten i Västra Götaland dementeras även av polisens presstalesman Björ Blixter.

- Det här sker då och då. Det var inte länge sedan styrkor från Göteborg och Stockholm var i Malmö och hjälpte till, säger han.

- Oroligheterna i Stockholm kan ju pågå i veckor. Vi hjälper Stockholmspolisen så att de inte kör slut på sin personal, säger Björ Blixter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.