Mellan fem och femton millimeter regn väntas falla under midsommarafton.
Mellan fem och femton millimeter regn väntas falla under midsommarafton.

Västkusten får landets sämsta midsommarväder

ANNONS
|

Vad får vi för midsommarväder på västkusten, Erik Rindsjö, meteorolog på Foreca?

– Sämst i Sverige, som det ser ut nu. Ett lågtryck som bildas utanför Danmark rör sig in mot västkusten samtidigt som varm och fuktig luft kommer upp från kontinenten. När den kalla och varma luften krockar uppstår både åska och nederbörd. Det börjar regna redan tidigt på morgonen och tidvis rör det sig om ganska kraftiga skurar. Dock är de lokala variationerna stora. Beroende på var man bor borde det landa på någonstans mellan fem och femton millimeter regn.

Är det lika illa hela dagen?

– Åtminstone fram till senare delen av eftermiddagen. Kvällen kan bli något bättre, framförallt längs med kusten. Och om det kan vara till någon tröst blir det i alla fall relativt varmt, med topptemperaturer på omkring 22 grader. Framåt kvällen är det fortfarande behagligt och cirka 18 grader vid åttatiden.

ANNONS

Hur pass säker är prognosen?

– När och var skurarna kommer är nästan omöjligt att säga, och det kan hända att regnet drar vidare något tidigare på eftermiddagen än vi tror i dagsläget. Men att det blir ostadigt och regnigt råder det inget tvivel om.

Midsommar är en viktig väderhelg för de flesta – lägger ni meteorologer ner något extra krut på era prognoser av den anledningen?

– Ja, det gör vi faktiskt. De datormodeller som vi har till hjälp för att förutse vädret går att komplettera med aktuella observationer och information från satellitbilder. Detta för att prognosera ska bli ännu mer träffsäkra. Normalt gör vi sådana kompletteringar två till fyra gången per dag, men under midsommarafton gör vi det med betydligt tätare mellanrum och uppdaterar kontinuerligt vår hemsida.

ANNONS