Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Väska innehöll 15 kilo kokain - två åtalas

Två personer står åtalade för att ha hanterat stora mängder kokain. Analyser visar att narkotikan var ovanligt stark.

En man i 45-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern åtalades på måndagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för grova narkotikabrott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kvinnan tog i mitten av mars i år emot en väska av en person i Göteborg. Väskan, som innehöll över 15 kilo kokain, lastades in i hennes bil och strax därefter började hon köra mot Stockholm. Polisens narkotikarotel hade spanat på kvinnan sedan en tid och när hon kommit till Alingsås gjordes ett ingripande. Hon greps på plats och de 15,2 kilo kokain som hon fraktade med sig beslagtogs.

Den 45-årige mannen ska ha träffat kvinnan i Göteborg men är inte åtalad för inblandning i transporten av kokainet. Hans del i ärendet rör i stället att han förvarat ytterligare 1,2 kilo kokain i sin bostad i Västsverige. Han ska dessutom ha gömt narkotika i ett förråd och hemma hos en av sina släktingar.

Enligt åtalet tycks narkotikahanteringen ingå i en organiserad verksamhet. Analyser visar att kokainet från de två tillslagen delvis tycks komma från samma tillverkningssats och att det innehåller ovanligt höga halter aktiv substans.

- SKL beräknar styrkan och en hög halt innebär runt 45 procent. Det kokain som beslagtagits i det här ärendet ligger på runt 75 procent och man kan räkna med att det skulle spädas ut innan det skulle säljas vidare i missbrukarled, säger kammaråklagare Anette Wiberg Koffner.

Nekar till brott

Den åtalade kvinnan nekar till brott och säger att hon bara transporterat väskan utan att känna till innehållet.

- Hon säger att hon bara tagit emot en väska av en person som hon antingen inte kan eller inte vill lämna namnet på, säger Anette Wiberg Koffner.

Mannen erkänner att han förvarat den narkotika som polisen beslagtagit i hans hem, hos släktingen och i förrådet.

De dryga 16 kilo kokain som ingår i ärendet skulle enligt åklagaren kunnat ge minst 45 kilo om det hade blandats ut för att säljas på gatan. Om priset per gram ligger som i dag, på runt 800 kronor, skulle kokainet ha inbringat över 35 miljoner kronor till langarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.