Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under onsdagseftermiddagen steg värmen i Göteborg till 30,2 grader. vilket innebär att det är den varmste majdagen på 40 år. Bild: Anders Wiklund/TT
Under onsdagseftermiddagen steg värmen i Göteborg till 30,2 grader. vilket innebär att det är den varmste majdagen på 40 år. Bild: Anders Wiklund/TT

Värmerekord slaget under onsdagen

Under onsdagseftermiddagen steg värmen i Göteborg till 30,2 grader, det är den högst uppmätta temperaturen för maj månad på 40 år.
– Klockan 15.00 var Göteborg varmast i Sverige, 0,1 grad varmare än Hallands Väderö, meddelar Ian Engblom Wallberg, meteorolog på Foreca.

Trots att det är två dagar kvar av månaden har det redan fastslagits att medeltemperaturen för maj är den varmaste på 129 år, enligt SMHI:s siffror.

– När man kollar temperaturerna för maj månad är det knappt så att man tror sina ögon, sa meteorologen Christoffer Hallberg från Foreca, till GP under tisdagen.

Värmeböljan har hållit i sig hela månaden, den 9 maj blev Göteborg med uppmätta 28,8 grader den näst varmaste staden i Europa.

Nu slår Göteborg ännu ett värmerekord

Klockan 15 på onsdagseftermiddagen slogs ännu ett värmerekord för Göteborg då temperaturen steg till 30,2 grader, den högsta uppmätta temperaturen för maj månad på 40 år. Tidigare låg rekordet på 29,8 grader och uppmättes 1977.

Värmen beror på ett högtryck som hållits kvar under ovanligt lång tid och att havsvindar som annars kyler ner Sverige aldrig kom.

– Vad vi kan se så beror det inte på större klimatförändringar, bara ovanliga väderomständigheter, säger Ian Engblom Wallberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.