Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sol eller regn. Väderfronterna slåss om herraväldet ute på Nordsjön.
Sol eller regn. Väderfronterna slåss om herraväldet ute på Nordsjön. Bild: Kent Eng

Värmeknock på måndag – men regnet lurar runt hörnet

På måndag är det dags att ta av vinterjackan – det kommer att bli sommartemperaturer och 20 grader varmt. Men väderfronterna brottas över Nordsjön. Fronten som vinner kommer att dominera veckans väder.

Just nu pågår det en spännande brottningsmatch över Västerhavet och Nordsjön. Ett högtryck drar in söderifrån med 20-25 grader, men över Västerhavet och Nordsjön ligger fortfarande ett kyligt lågtryck och pressar på.

Och Västsverige och Göteborgsområdet ligger mitt i bataljzonen mellan regn eller solsken.

– Söndagens regnade kommer att dra undan och det blir en del sol under eftermiddagen, och då kan temperaturen gå upp till 15 grader. Sedan ser det ut att bli risk för regn och åska under kvällen och natten. Det kan hänga kvar en del kraftigare regnskurar även i morgon bitti, förmiddag. Men när regnvädret drar undan så är vi inne i varmluften och då får en del sol, med temperaturer på 22 till 24 grader på eftermiddagen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Västsverige i riskzonen för regn

Med över 20 grader sliter vi av oss vinterkläderna och byter till sommargarderoben.

Hur länge kan vi ha sommarjackan på?

– Gränsen mellan varmluft och den kallare som finns kvar över Västerhavet och Nordsjön kommer att pendla lite öst-västligt under de kommande dagarna. Det gör att västkusten och Västsverige är i riskzonen för mer regn. Men hamnar det längre västerut över Danmark, så blir det soligt och drygt 20 grader igen. Det ser ut att kunna bli regn från och till under veckan. Gränszonen ligger så nära så vi följer det med spänning under veckan, säger Therese Fougman.

Om kallfronten vinner så kommer det mer regn kanske redan på tisdag.

– Det som alltid med de här fronterna som ligger nord-sydligt att det behövs så lite. Prognosen böljar fram och tillbaka. Om regnet kommer in över Sverige så blir det kanske regn och 12 till 15 grader. Men oavsett om det blir regn eller sol så kommer det att blir varmare än vad det har varit de senaste veckorna, säger hon.

Kallare maj än normalt – inte sommar ännu

Maj har varit kallare än normalt, det är vår i hela landet, men vi har inte kommit upp i meteorlogisk sommar ännu med en dygnsmedeltemperatur på minst 10 grader fem dygn i rad.

– Kanske att vi ser det mot slutet av veckan, att vi går över till meteorologiskt sommar.

Men alla älskar inte solsken och det har varit en kämpig vår för pollenallergiker.

– Blomningen har avstannat och dragit ut lite på grund av att det har varit kyligt. I och med att det nu blir varmare är risken att det kommer igång ordentligt med både björk och ek och gräs inom kort, men björken måste snart ha blommat över, säger Therese Fougman.

Och allt beror på vilken väderfront som vinner kampen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.