Världsunik hjärtbuss ska hjälpa patienter med hjärtsvikt

Hjärtbussen är ett pilotprojekt som Sahlgrenska universitetssjukhuset och Astra Zeneca startat för att effektivisera både vården och forskningen kring hjärtsvikt. Snabbare diagnos och nya behandlingar är några av målen med satsningen.

ANNONS
|

Efter flera års förberedelser står nu den så kallade hjärtbussen redo att ta emot patienter – en mobil klinik i en slags trailer. Idén föddes i ett av labben på Sahlgrenska universitetssjukhuset där docenten och specialistläkaren i Klinisk fysiologi, Sara Svedlund arbetar.

Hon är nu forskningsansvarig för det pilotprojekt som de valt att kalla för Hjärtbussen.

– Vi ville anspela lite på de mobila enheter som funnits före oss, som blodbussen och fästingbussen. En viktig skillnad är att det inte bara är att komma förbi och knacka på utan vi arbetar med bokade besök, helst via primärvården, säger Sara Svedlund.

ANNONS

Hon har länge arbetat med den grupp av patienter med hjärtsvikt som de riktar in sig på. De såg tidigt ett behov av att dels komma närmare patienten geografiskt och dels minska antalet besök som krävdes för att ställa rätt diagnos.

– Vanligtvis är det patienten som måste förflytta sig för att kunna ta del av den här typen av specialiserad diagnostik men nu kommer vården till patienten. Vi börjar nu med att undersöka runt 300 patienter och förhoppningsvis kan det bli en mer långsiktig satsning, säger Sara Svedlund.

LÄS MER:Nu kan vi inte vänta längre - fler vårdplatser krävs

Fem vårdbesök kan minskas till ett

I vanliga fall krävs det en inledande undersökning på vårdcentral som i sin tur beställer ett blodprov. Utifrån det kan patienten sedan slussas vidare för att vid närmare fem olika tillfällen behöva gå igenom alla olika tester som krävs för att läkarna ska kunna ta reda på vilken typ av hjärtsvikt det rör sig om.

– Det handlar om alltifrån fystest där vi mäter syreupptagningsförmågan och framförallt bilddiagnostik med hjälp av ultraljud. Det är viktigt att man kan ställa rätt diagnos snabbt eftersom beroende på vilken typ av hjärtsvikt det rör sig om kan man behöva olika typ av behandling, säger Sara Svedlund.

Det är speciellt en typ av hjärtsvikt som teamet av forskare intresserar sig för. Det finns idag två huvudtyper och den ena innebär att hjärtat kan pumpa blodet bra men har svårt att slappna av.

ANNONS

– Det finns idag inget man kan göra mot den här typen av hjärtsvikt, bara behandla olika riskfaktorer. Vi hoppas med hjälp av hjärtbussen kunna öka vår förståelse för och effektivisera behandlingen, säger Regina Fritsche Danielson, docent i kardiovaskulär fysiologi och ansvarig för forskning och tidig klinisk utveckling om hjärt-, kärl-, njur- och metabola sjukdomar vid Astra Zeneca.

Hon hoppas att den samlade diagnostiska informationen kan bidra till att de kan forska fram biologiska mönster som karaktäriserar hjärtsvikten. I bussen kommer ett team med specialkompetens bestående av läkare, biomedicinare och sjuksköterskor att arbeta under ledning av Sara Svedlund.

– Det är en jättespännande satsning, säger Regina Fritsche Danielson.

LÄS MER:Astra Zeneca har utvecklat toppmedicin för hjärtsjuka

Mycket kompetens på liten yta

Trots att Hjärtbussen kan verka liten rymmer den en hel del. Två undersökningsrum utrustade med ultraljud i det ena och fystest i det andra. I mitten finns ett väntrum med pentry och innanför ytterligare dörrar finns ett litet mobilt labb där blodprover kan behandlas innan de tas vidare för analys.

– Det har verkligen varit som att starta upp en ny klinik. Det började som en kreativ idé och nu är vi redan framme. Vi hoppas att det här kan bidra till att korta väntetiderna och göra vården bättre för patienten, säger Sara Svedlund.

ANNONS

Hjärtbussen kommer börja ta emot patienter i oktober. De första månaderna står den utanför Astra Zenecas lokaler i Mölndal för att sedan flyttas till olika platser i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER:Ny teknik mäter puls och blodtryck på avstånd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS