Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Världspremiär i Torslanda

Intresset har varit enormt och förväntningarna skyhöga. På onsdagsförmiddagen rullade första nya Volvo XC60 av bandet i Torslanda.

Texten fortsätter under videoklippet.

 

Klockan börjar närma sig tolv. Vid monteringsbandet på Volvo i Torslanda står Therese Kanhede och Daban Kader, väntar och spanar. De är båda del av det enorma maskineri av mankraft och teknik som samverkat för att skapa den bil som nu sakta rullar fram på bandet.

– Man känner att man har byggt en riktigt snygg bil, säger Daban Kader.

Kollegan Therese Kanhede håller med.

– Känslan när man kommer att möta de här bilarna nu ute på vägen, alltså, de är så snygga. Det är stolthet.

Uppföljare till Volvos storsäljare

Intresset för nya Volvo XC60 har varit enormt. I början på mars presenterades den på bilsalongen i Genève. Försäljningen har redan dragit igång, och nu rullar alltså den allra första bilen av bandet i Torslandafabriken. Nuvarande XC60 står för 30 procent av Volvos globala försäljning. Förhoppningen är att den nya modellen kommer vara minst lika uppskattad.

– XC60 är ju Volvos storsäljare. Det är viktigt nu att den här blir en lika stor succé som den gamla, vilket vi tror och allting tyder på. Så det känns jätteroligt, säger Magnus Nilsson, platschef på Volvo Torslanda.

Den nya modellen skiljer sig mycket från den gamla.

– Detta är en helt ny bil på en helt ny plattform. Det är helt ny teknik och nytt designspråk, även om det ju finns likheter storleksmässigt med den gamla. Jag tycker att den är oerhört bra i storlek, den funkar för många. Personligen tycker jag att den är hemskt vacker att titta på, säger Magnus Nilsson.

"En atlet snarare än en kroppsbyggare"

Nya XC60 har utseendemässigt beskrivits som "en atlet snarare än en kroppsbyggare" av Volvos designchef Thomas Ingenlath. Den marknadsförs som en av de säkraste bilar som någonsin gjorts, utrustad med det senaste i teknikväg. Automatisk broms- och styrfunktion som griper in vid kollisionsrisk, paneler av miljövänlig drivved, panoramafönster i taket och ett nytt klimatsystem som enligt Volvo ska "tillhandahålla skandinavisk frisk luft på insidan”. Prislappen är därefter. Den XC60 T5 Inscription AWD i färgen crystal white som var först av bandet i Torslanda kostar drygt 460 000 kronor.

Vem som kommer att lägga vantarna på det allra första exemplaret är ännu oklart. 

– Kungen fick den första XC90. Vi får se vem som beställt den här, säger Roger Fred, fabrikschef för montering.

700-800 nya arbetstillfällen

Att producera en bil med så höga volymer är positivt för hela regionen, menar platschefen Magnus Nilsson. I samband med produktionen av nya XC60 skapas nya arbetstillfällen i Torslanda, något som GP tidigare rapporterat om.

– Detta innebär ökade volymer och ett ökat antal anställda. Vi håller på att anställa för den här produktionen och har gjort det sedan ett antal månader tillbaka. Jag tror att vi totalt pratar 700-800 arbetstillfällen relaterat till just denna bil, säger Magnus Nilsson.

För montörerna Therese Kanhede och Daban Kader betyder det mycket att produktionen för den nya modellen hamnade just i Göteborg.

– Det betyder jättemycket, man är väldigt stolt. Det är kul att det är här i Göteborg och inte i Kina. Det är kul att kunna vara med i den här utvecklingen, säger Daban Kader.

Therese Kanhede går ett varv runt bilen som precis rullat av bandet, inspekterar instrumentbrädan och förevisar den automatiska bakluckan. Nu fattas det bara att få provköra.

– XC90 fick vi provköra när den var ny. Det var väldigt uppskattat. Då vet man verkligen att man gjort ett bra jobb, säger Therese Kanhede.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.