Världens största kolfiberbåt utanför Göteborg

Världens största segelbåt i kolfiber, Pink Gin, ligger just nu utanför Göteborgs hamninlopp. Under söndagsförmiddagen skedde ett oväntat möte när Sveriges motsvarighet, Elida, passerade.
– Vi ställde oss vid relingen och gjorde vågen, berättar Stefan Abrahamsson, skeppare på Elida.

ANNONS
|

Den 54 meter långa segelbåten Pink Gin är för hög för att segla in under Älvsborgsbron. På söndagsmorgonen kan flera göteborgare dock ha fått en skymt av henne när hon försökte lägga till vid Nya varvet nära Röda sten.

Strömmarna och vindriktningen var dock inte gynnsamma för båten som fick vända och istället lägga sig till ankars på Danafjorden utanför Grötö.

– Det är svårt för en så stor båt med en 70 meter hög mast att få någonstans att ligga. Det är egentligen bara Nya varvet som är alternativet om man vill till kaj och är så pass stor i Göteborgs hamn, säger Ingela Berntson, fartygsagent på GAC Sweden.

ANNONS

Båten kommer senast ifrån Stockholm och är här för att plocka upp några gäster.

– Tyvärr så kommer hon inte komma in i hamnen mer utan när gästerna är ombord så kommer hon att segla vidare, säger Ingela Berntson.

LÄS MER:Storbritanniens rikaste man har lagt sin yacht i Göteborg

Oväntat möte med Elida

När Pink Gin låg till ankars utanför Grötö skedde dock ett oväntat möte. Missionsbåten Elida, som är den svenska motsvarigheten till brittiskflaggade Pink Gin, seglade förbi med ett 40-tal konfirmander ombord.

Skepparen Stefan Abrahamsson blev imponerad.

– Det var riktigt häftigt. Den är helt sanslöst sagolik.

– Men det blev kontraster. Vår båt är Sveriges största kolfiberbåt men den är jättespartansk jämfört med Pink Gin, så det var ytterligheterna som möttes. Vi är ju en segelbåt där allt är manuellt så vi behöver 15 personer för att kunna segla. Den har allt på tryckknappar så de behöver bara vara två, säger han.

LÄS MER:Lyxkryssarna ankrade utanför Vinga kan bli kvar i månader

Kostar en halv miljard

När konfirmandgruppen och besättningen gick upp på däck och gjorde vågen som hälsning fick de en hälsning tillbaka.

– Deras besättning gick också upp på däck och applåderade.

Var de många?

– Nej, jag tror jag såg fyra huvuden, säger Stefan Abrahamsson.

Pink Gin byggdes 2017 av finska Baltic Yachts och ligger ute till försäljning för 44 miljoner euro, vilket är nästan en halv miljard svenska kronor.

ANNONS

Pink Gin

Längd, totalt: 53,9 meter

Längd, vattenlinje: 45,3 meter

Bredd: 9,55 meter

Djupgående: 4,5–7 meter

Vikt: 250 ton

Fartygsdesign: Judel/Vrolijk & co

Interiördesign: Design Unlimited

Varv: Baltic

Sjösatt: 2017

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS